25 Апр. 2024

Вие сте тук

ОБТ се включи в националната програма „Бизнесът преподава“

13.02.2023

 

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма” се включи в Националната програма „Бизнесът преподава” на Министерство на образованието и науката, която има за цел да повиши качеството на преподаване и да формира знания и умения в областта на финансовата грамотност, предприемачеството и STEM компетентностите.

ОБТ бе избран за партньор от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Плевен. Първата стъпка на това партньорство бе изработването на софтуер за туристически резервации, на който ще се обучават учители и ученици, и който успешно бе внедрен тази седмица по време на първия открит урок по модула „Учители в предприятието”. В него участва Павлина Илиева, председател на УС на ОБТ.  

 „Създадохме контакт, който за нас е много ценен. Ще продължим съвместната работа с много други дейности, една от които е създаването на регламент за Национално състезание за туроператорска и турагентска дейност, за да можем догодина да го включим в календара на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство”, обяви Малинка Маринова, директор на училището. 

Обединение „Бъдеще за туризма” и Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство ще участват в работната група към МОН, която ще подготви предложенията за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение. Двете организации ще настояват за нова рамка на списъка на професиите, в който трябва да бъде  добавена и професията „туроператор”, нов учебен план и ново съдържание. 
Сега от професионалните гимназии по специалността „Организация на туризма и свободното време” излизат кадри „Организатор на туристическа агентска дейност”, но не и с профил „туроператор”.

„Ако пилотният проект с Професионалната гимназия в Плевен е успешен, ще настояваме пред МОН да бъде внедрена и назована с точните имена професията “туроператор” и „туристически агент”, както и разширението тур мениджър. Голямата ни цел е да превърнем тази специалност в дуално обучение, за да могат децата, избрали този път,  да са в крак с нивото и развитието на бизнеса, защото туризмът е един от най-глобалните и най-бързо развиващи се индустрии. България като туристическа държава не може да  си позволи да изостава в образованието на собствените си хора и да внася чужденци за работа. Освен това младите хора са креативни, искащи и можещи, те трябва само да бъдат обучени за работата в индустрията, която сбъдва мечти”, подчерта Павлина Илиева.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed