24 Юли 2024

Вие сте тук

Неправоспособни екскурзоводи и нерегламентирани превози откри МТ при проверки

08.03.2023

 

Екскурзоводи, които не притежават правоспособност, превозвачи, които уж извършват превоз по редовни линии, но всъщност изпълняват „туристическо пътуване,“ и туроператори, които не са предоставили на туристите необходимите документи – това са част от нарушенията, открити при нови проверки  срещу нелегални практики в сивия сектор на туристическите услуги.

 

 Проверките са извършени на 3 и 4 март 2023 г. на ГКПП Капитан Андреево от Министерството на туризма съвместно със служители на Комисията за защита на потребителите, Икономическа полиция и ИА „Автомобилна администрация“, съобщи пресцентърът на министерството.  

 

Проверени са 17 автобуса, превозващи туристи в посока Турция. На дружествата бе извършена проверка в Националния туристически регистър (НТР) за регламентирано извършване на туроператорска дейност.

 

Установено е, че 12 автобуса пътуват по организирано туристическо пътуване с регистрирани туроператори, на които е извършена проверка в регистъра за наличието на валидно сключен договор за застраховка „Отговорност на туроператора“. Направена е проверка също при извършването на дейността туроператорите имат ли сключени договори с лицензирани превозвачи и правоспособни екскурзоводи. Извършена е проверка в НТР и на 5 броя лица, придружаващи туристите, които упражняват професията „екскурзовод“.

 

В резултат на извършената проверка са съставени 16 броя протокола от Комисия за защита на потребителите съвместно с представител на Министерство на туризма и представител на Икономическа полиция. Съставени са и 5 Акта за установено административно нарушени (АУАН) на превозвачи от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.  

 

При проверката е установено, че едно от лицата, упражняващо професията „екскурзовод“, извършва нерегламентирана дейност, тъй като не фигурира в НТР. На лицето ще бъде съставен и връчени АУАН от Комисия за защита на потребителите.  Установено е и нарушение на правоспособен екскурзовод, който не носи на видно място идентификационната си карта и не удостоверява идентификацията си. На лицето е изискано да представи в КЗП идентификационната си карта.

 

Съгласно регламентираните изисквания на Закона за туризма туроператорът е длъжен да предостави на пътуващия, преди започване на изпълнението на туристическия пакет, необходимите документи за ползване на туристическите услуги, включени в пакета, в. т. ч. и ваучер. Туристическият ваучер се издава на туриста, когато се предоставя основна и/или допълнителна туристическа услуга или след сключване на договора за туристически пакет. 

 

Беше установено също, че туроператори не са предоставили ваучери на туристите. Беше изискано от тях да ги представят в КЗП в законоустановения срок.

 

Установено беше също, че транспортни фирми извършват превоз на пътници с цел „туристическо пътуване“, но лицата превозващи туристите не са вписани в НТР. По думите на превозвачите пътниците пътуват по редовни линии. На тези фирми при завръщането им обратно в България ще бъде извършена последваща проверка от Икономическа полиция.

 

На едно дружество, извършващо туроператорска дейност, е установено, че е с прекратена регистрация и ще му бъде съставен акт (АУАН) от КЗП. Трима туроператори ще бъдат поканени от КЗП да предоставят удостоверенията си за регистрация, които не са представили по време на извършване на проверката.

 

Проверките са резултат от опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия сектор. Съвместната дейност на институциите ще продължи през цялата година на всички гранично-пропускателни пунктове на страната, съгласно правомощията на държавните органи.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed