23 Апр. 2024

Вие сте тук

National Geographic Traveler номинира България в 50-те туристически дестинации на 2012 г.

17.04.2012

 National Geographic Traveler номинира културния маршрут „Чудесата на България: изкуство, вино и традиции” като една от 50 дестинациите за 2012, които човек трябва да посети през живота си. Признатото за най-популярно туристическо списание в света има над 7.5 млн. читатели.

На 12 април 2012 г. във Върмонт National Geographic Traveler представи своята класация „50 пътувания, които трябва да се направят в живота” и мотивите за нея. „Процесът на подбор беше конкурентен и нашият редакторски екип работи дълго и усърдно, за да определи най-автентичното, най-иновативното, най-неоткритото, най-добре управляваното и най-природосъобразното пътуване“, съобщи изданието.


Туровете „Културни кръстопътища” вече са влизали в престижната класация три пъти – през 2009, 2010 и 2011 г. Тази година бе избран маршрутът „Чудесата на България”. Освен това сега е и първият път, когато National Geographic Traveler включва малка европейска страна в топ 50 за културен туризъм. Впечатленията са натрупани от лични визити и пътешествия, разговори с личности от културата, концерти и др. Те показват в нова светлина вече известни културно-исторически обекти и съчетават елитарното с автентичното и местния характер на териториите.


Сред българските забележителности са откроени Рилският манастир и Боянската черква, Дунавското крайбрежие, черноморският бряг, Казанлъшката тракийска гробница, както и най-старите неолитни жилища в Европа, изградени 6000 години Пр. Хр. Част от тези забележителности са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.


„Чудесата на България” е най-обогатеното с гурме и винени дегустации пътуване, което помага на туристите да открият вкусове и аромати, дълбоко вкоренени в най-добрите европейски традиции, смята екипът. В тура са включени също тъкането, ръчното правене на хляб, месенето на тесто от млади и възрастни жени, които са съхранили традицията като вековен ритуал.


Участниците в „Културни кръстопътища” могат да се запознаят и да изживеят легендите на страната чрез директен контакт с местните хора. Сред тях са срещи с ученици, директори на музеи, археолози, музиканти, производители на вино или парфюми и др. Всичко те разкриват най-доброто от страната и за най-взискателните пътници и заслужават включването в най-престижния списък за културно пътуване, посочва екипът на National Geographic Traveler.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed