19 Апр. 2024

Вие сте тук

Музейният комплекс в Елена обяви "ден на отворените врати" на 14 февруари

13.02.2020
Снимка: 
община Елена

Инициативата „Денят за вас“ е на Министерството на туризма

 

Музейният комплекс „Възраждане“ на Община Елена ще посреща туристи без такси като част от инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“, съобщиха от министерството.

 

 

„Даскалоливница”, Камбуровият хан, църквата „Свети Никола” и къщата музей „Иларион Макариополски” ще приемат свободно туристи на 14 февруари. Всички гости и жители на града могат да разгледат обектите в периода от 9 до 16:30 часа в последния работен ден на седмицата.

 

„Даскалоливницата“ е първата българска гражданска постройка в град Елена. Строена е през 1844 година за нуждите на първото българско класно училище, основано от Иван Николов Момчилов през 1843 и наречено „Даскалоливница” от Петко Рачев Славейков – възпитаник на училището.  Сградата е паметник на културата с национално значение. Реставрирана е през 1963 година като изцяло е запазен външният облик.

 

Камбуровият хан е построен около средата на XIX век и носи името на своя собственик Стоян Камбура, който е участвал във въстанието на капитан дядо Никола (1856 година). Ханът е паметник на културата с местно значение. Архитектурата на Камбуровия хан е изразителна, проста и лаконична – пример за балканската възрожденска архитектура. Днес в хана е подредена етнографска експозиция, показваща материалния бит и култура на населението от Еленския край в края на XIX и началото на XX век.

 

Къщата музей „Иларион Макариополски“ е паметник с национално значение. Тук е родното място на бореца за църковна независимост Иларион Макариополски, на брат му Никола Михайловски – виден книжовен и просветен възрожденски деец и на неговия син- поетът сатирик Стоян Михайловски. Освен историческо значение тази къща има и висока архитектурна стойност. Тя е от типа на богатите еленски талпени жилища. Строена е около 1710-1715 година от камък и дърво. 

 

На 14 февруари с вход свободен ще е винарската изба в с. Марян. Ден по-късно в читалището на селото ще бъде отбелязан празника Трифон Зарезан, като ще бъде пресъздаден обичаят по зарязване на лозята.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed