24 Апр. 2024

Вие сте тук

Министър Балтова и Пол Ене обсъдиха транзитното преминаване на туристи през Румъния към България

04.06.2021
Снимка: 
Министерство на туризма

Затрудненията с транзитното преминаване на украински туристи към България бяха сред темите на разговорите на министъра на туризма Стела Балтова и Пол Ене, държавен секретар с ресор туризъм в Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния. Двамата разговаряха по време на форума на Световната организация по туризъм в Атина

 

Само преди седмица българското посолство в Букурещ съдействаха на български туроператор с автобус с украински туристи и български граждани при транзитното им преминаване през Румъния. Тогава автобус, собственост на български туроператор, е бил задържан при влизане на румънската граница за няколко часа и върнат обратно към Украйна. След съдействие на служебния министър Стела Балтова и на българското посолство в Букурещ туристите са били пренасочени към друг граничен пункт.  

 

На срещата бяха обсъдени и редица двустранни инициативи като предлагането на съвместни продукти и културни туристически маршрути с идеята да бъдат привлечени гости от далечни туристически пазари, особено след отшумяването на световната пандемия от Covid-19.

 

Над 1.3 милиона са туристите от Румъния, пристигнали у нас преди началото на кризата с Covid-19. А през пандемичната 2020 година черноморските курорти на България са приели традиционно голям брой румънски туристи.

 

Министър Балтова и г-н Пол Ене изразиха задоволство, че свободното от рестрикции пътуване между България и Румъния е възстановено и го определиха като важна стъпка за завръщането към нормалността.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed