24 Апр. 2024

Вие сте тук

Министър Ангелкова: Очаква ни динамично лято

21.03.2019
Снимка: 
Министерство на туризма

Министерството ще е безкомпромисно, ако не се попълват данните за ЕСТИ и нерегламентирано се поставят преместваеми обекти

.

През лято 2019 г. стартираме приемни дни по цялото Черноморие, даваме ход и на инициатива Ден на отворени врати за културните забележителности в курортите. Това заяви, цитирана от пресцентъра на министерството, министърът на туризма Николина Ангелкова в Бургас при откриване на втората среща на работещите в сферата на туризма от Южното Черноморие. В дискусията се включиха представители на местната власт, на бизнеса и регионални сдружения в сектора.

 

Акцент тази година е вътрешният туризъм. Фокусът върху културно-историческия, балнео- и конгресния туризъм ще ни помогнe да разширим крилата на летния сезон, допълни министърът.

 

Очаква ни динамично лято с много предизвикателства и всички трябва стриктно да изпълняваме задълженията си според законите. Министерството на туризма ще бъде безкомпромисно за попълване на данните в Единната система за туристическа информация, която трябва да заработи ефективно след 1 октомври. Няма да допуснем да се нарушават нормативните изисквания за стопанисване на плажовете, особено при разполагане на нерегламентирани обекти или неосигурен достъп до плажа. Целта е да се гарантира качествена услуга на посетителите, каза министър Ангелкова.  Тя подчерта, че успешните резултати могат да се постигнат само с общи усилия и че министерството държи изключително много на диалога с бранша.

 

Благодарение на това партньорство за годините след създаването на самостоятелната туристическа администрация е отчетен 31% ръст на чуждестранните туристи, а увеличението при приходите от тези визити е 34 на сто и общо с вътрешните достигнаха 8,4 млрд. лв. Предстои ни още много работа, защото ранните записвания вървят трудно заради международната конкуренция и се отчитат спадове на някои важни пазари като Русия и Германия, стана ясно от думите на министър Ангелкова.

 

Летище Бургас съобщава за 1 процент ръст на планираните полети за това лято спрямо миналогодишното, но това не бива да ни успокоява, посочи още тя и приветства факта, че за първи път до Бургас ще има полети от още 9 града във Великобритания. Работим активно, за да се справим с различните ситуации, които възникнаха, като например последиците от фалита на Air Germany, която основно оперираше по нашето Черноморие и доведе и до фалита на малка полска чартърна компания.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed