28 Март 2024

Вие сте тук

Министерство на туризма започва изплащане на държавната помощ от 51 млн. лв.

01.03.2021

Министерството на туризма започва изплащане на държавната помощ от 51 млн. лв., съобщиха от ведомството. Оценителната комисия към министерството е подготвила документите, с които ще стартират преводите на суми за 86 фирми с изрядни документи. Това са 86 предложения и ще получат субсидията със заповед на министъра на туризма.

 

Общо подадените заявления до момента са 579 за близо 32 млн. лв. Желаещите могат да подадат документи за участие в процедурата  до 31 май. Подаването на заявленията за държавна помощ се извършва по електронен път. Трябва да се попълни онлайн формуляр за кандидатстване и придружителните документи на адрес  https://enims.egov.bg/bg/s/Procedure/Info/1fb363b6-0dc9-4c0f-ab05-0131abce951c Кандидатстването започна на 8 февруари, а седмица по-рано бяха публикувани насоките за участие в проекта.

 

Мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства, с общ прогнозен бюджет от 51 милиона лева Те ще бъдат предоставяни на туроператори и турагенти.  

 

Размерът на  еднократно предоставяните  безвъзмездни средства е 4% от оборота им без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството, като предоставената помощ е предназначена за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти за периода от 01.03.2020 г. до 31.12.2020 г.

 

Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

 

Допустими кандидати са предприятия, опериращи като туроператори или туристически агенти, които към момента на подаване на заявлението за помощта имат сключена валидна застраховка.

Тази мярка е част от цялостен пакет от мерки и има за цел да противодейства на  недостига на ликвидност, пред който са изправени предприятията поради COVID-19.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed