28 Март 2024

Вие сте тук

Мелник и Сандански получиха първата табела за винена дестинация

18.02.2023

Министърът на туризма д-р Илин Димитров заедно с министрите на иновациите и растежа Александър Пулев и на земеделието Явор Гечев връчиха символично на кметовете на Мелник и на Сандански  Сашо Филипов и Атанас Стоянов първата табела, указваща винен маршрут и дестинация за винен туризъм. Това стана в рамките на инициативата Дни на отворените врати на винарските изби по долината на Струма, в периода 17-19 февруари 2023 г.

 

Тримата министри отправиха ясното послание, че виненият туризъм е част от бъдещето на устойчивото развитие на сектора и местните общности. Виното е неразделна част от историята на България, част от българската култура, обичаи и дух, а през последните години значението на винения туризъм в контекста на общата туристическа индустрия все повече нараства, допълвайки усещането за традиции, подчерта министър Илин Димитров.

 

В съботния ден представителите на местната власт и бизнеса в лицето на „Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите“ – Сандански, проведоха работна среща с министрите в едно от знаковите места за град Мелник  – Кордопуловата къща.

 

Основен акцент беше представянето на винена дестинация „Долината на Струма“ в съответствие с Плана за развитие и изработване на Стратегия за винения туризъм в България и обявяването на винопроизводството като елемент от нематериалното културно наследство на страната

 

“След активното взаимодействие на Министерство на туризма с Министерството на земеделието и с Министерството на културата инициативата за повече видимост на българските винени дестинации даде резултат и винопроизводството вече е включено в списъка с нематериално културно наследство, което стана основание за изработване на табели, указващи 12 винени дестинации”, заяви министър Димитров. Той благодари на колегите си министри за екипната работа и почерта колко е важно това.

 

В същата посока са и действията на Министерството на туризма за разработване на дигитална карта на България, обединяваща различни елементи на туристическата услуга и продукт – като културни и винени маршрути, фермерски пазари, развиващи местните общности, значими природни обекти и знакови забележителности от културно-историческото ни наследство, които представляват интерес за всеки гост на дестинацията.

 

Следващата седмица стартира съвместната работна група, която ще  изготви заданието за създаване на единната дигитална карта на България като туристическа дестинация, съобщиха министрите Димитров и Гечев.

 

На срещата в Мелник министърът на земеделието Явор Гечев коментира актуални въпроси и възможностите за развитие на лозаро-винарския сектор, както и дигиталната карта на България, която ще привлече много туристи, почитатели на добрата кухня, традициите и хубавото вино.

 

По време на работната дискусия министърът на иновациите и растежа Александър Пулев запозна представителите на бизнеса и кметовете с полезна информация за одобрените проекти в област Благоевград по процедурите по Плана на възстановяване и устойчивост, в т.ч. и с проектите за общините Сандански и Петрич. Над 10 млн. лева са общо средствата, с които представителите на бизнеса ще могат да дадат тласък на своите начинания, обобщи министър Пулев.

 

Целта на МТ е да насочи вниманието на туристите към възможностите за практикуване на устойчив туризъм във вътрешността на страната като подчертае спецификата и уникалността на всеки район с неговите ярки и отличителни черти, които намират ясно изражение в кухнята и виното. По този начин се обогатява добавената стойност на комбинирания туристически продукт на страната ни и се стимулира националната икономика. Всички имаме общ интерес да поставим България на картата на предпочитаните европейски дестинации за винени и кулинарни изживявания, подчерта министър Димитров.

 

През последните години страната ни се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм – не само заради традициите във винопроизводството и културата на виното, а и заради множеството успешно функциониращи изби, част от които вече са и популярни туристически атракции. Около 80 изби в България предлагат винен туризъм, а 22 изби предлагат и хотелско настаняване.

 

Едно от специфичните предимства на винения туризъм е, че туристите имат възможност да се откъснат от традиционните „туристически пътеки” и да попаднат на нови и интересни места. Голяма част от локациите за винен туризъм са разположени сред атрактивна природа или пък са привлекателни заради самите лозови насаждения като забележителност. Той е особено подходящо и за хората, които търсят автентичен контакт с местните производители и общности, които носят и развиват вековни традиции в производството на вино.

 

След работната среща министрите, представителите на местното самоуправление и на туристическия бизнес се разходиха сред живописната архитектурна среда на Мелник.

 

В рамките на тридневната инициатива на община Сандански денят продължи с посещения на местни винарни къщи. Министрите бяха посрещнати с тържествена церемония в една от местните изби, която доби популярност в българското кино, пресъздавайки в автентичната си атмосфера древните традиции на винопроизводителите.

 

В седмицата под знака на Трифон Зарезан в околностите на Мелник министрите участваха в ритуал по зарязване на лозя и се запознаха с работния цикъл на едно такова място, което привлича целогодишно не само професионалисти, но и енолози, туристи и изкушени пътешественици, почитатели на виното и добрата кухня.

 

Град Мелник е емблематичен пример за успешна винена дестинация, сочат данните на ЕСТИ. През 2022 г. в местата за настаняване в община Мелник са пренощували около 8 хил. туристи. От тях  българите са около 6400, а чуждестранните туристи са около 1600.  През 2022 г. Мелник бележи ръст с около 16% на чуждестранните туристи спрямо 2021 г. В тези данни не се отчита значителният еднодневен туристопоток към Мелник с нощувка в Сандански.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed