25 Апр. 2024

Вие сте тук

„Китай през погледа на българите“ - новата книга на доц. Соня Алексиева

30.09.2022

 

        Какво представлява Китай за един съвременен българин? Кое е най-впечатляващо и как българите възприемат тази страна с хилядолетна история, традиции, философия и интригуващо настояще? Читателят ще научи това от професионалните и житейските им истории на 25 известни и неизвестни личности по пътя на времето – от император Цин Шъхуан и Конфуций до Мо Йен и Джан Имоу. Всички те са разказани от доц.Соня Алексиева в най-новата й книга, представена снощи в Института Конфуций в София.  Тя е дългогодишен PR експерт с тясна специализация PR в туризма, доцент в департамент „Администрация и управление” на Нов български университет, където преподава в бакалавърските и магистърските програми по туризъм.

 

        Това е първата българска книга с интервюта, проведени изцяло онлайн по време на извънредното положение в условията на КОВИД-19. Планирана и подготвена в началото на 2020 г., нейната реализация започва в необичайна комуникационна ситуация след обявяването на  извънредното положение в България от 13 март 2020 г. Над 400 страници заемат  25 интервюта,  проведени изключително онлайн с известни и неизвестни българи пътували, посетили, следвали, работили или реализирали различни проекти в Китай. Авторката познава предварително едва четири-пет участника, а с другите 20 се „запознава“ пред екрана и трябва да спечели доверието им, да получи подкрепата им в очакване на отговорите на всичките си въпроси.

 

        Интересен е журналистическият похват, който Соня Алексиева използва в края на книгата, за който никой от интервюираните още не знае: тя разказва и за своя поглед към Китай, но през призмата на личните си проучвания и впечатления за участниците в рамките на дългите месеци на онлайн общуване с тях.

 

       Мнозина от участниците са известни в публичното и медийното пространство интелектуалци и личности – творци, изследователи, експерти, издатели, преводачи, мениджъри, преподаватели… Някои са посещавали  Китай безброй пъти, а други – само веднъж. Обединяват ги постиженията им в културата и изкуството, в икономиката и бизнеса, в политиката и науката, в предприемачеството, туризма и спорта...

 

        Над 10 български и китайски университети представят интервюираните преподаватели сред тях – професори, доценти и доктори на науките. Над 50 са авторските монографии, специализираните и преводните книги на експертите, преводачите и преподавателите в книгата, осем от които владеят китайски език. В книгата имената на участниците са представени по азбучен ред, но читателите могат сами да изберат откъде да започне пътуването им в Китай с: д-р Ангел Орбецов, Ани Пешева, доц. Антонина Хабова, Асен Аврамов, доц. Асен Терзиев, проф. Атанас Благов, Влад Гицоайка, проф. Георги Арнаудов, Десислава Николова, Димитър Бойчев, д-р Евелина Хайн, д-р Елена Благова, Златка Михова, Иван Иванов, Иванка Георгиева, Иво Димитров, Ли Дзяи, Мариана Пенчева, д-р Мария Ганева, Мария Неделчева, Мира Янишевская, Наталия Дичева, Румяна Нейкова, д-р Юлиян Стоянов,  д-р Юлияна Томова, доц. Соня Алексиевa.

 

       Защо са толкова любопитни и полезни историите, фактите и изводите в тази книга? Десетки са личностите от древната китайска история и култура до имената в съвременната икономика, политика и изкуство: президенти, посланици, парламентаристи, учени, експерти, творци, българисти, мениджъри, писатели, за които разказват или цитират интервюираните в книгата. В исторически план това са известните имена на Цин Шъхуан, Конфуций, Лаодзъ, Сундзъ, Ли Шъджън, Джан Джундзин, Джу Сяо, Фан Джунйен, У Йоукъ, Тан Ин, Джан Дациен, Лин Лун, Бо Дзюи, Су Хуей, Ли Бай, Су Шъ, Цао Ю, Лао Шъ…Те продължават през миналия век с имената на Дън Сяопин, Си Дзинпин, Ли Къцян, Цао Сянжън, Джу Жундзи, У Бангуо, Ян Йендзие, Джан Сунфън, Чън Гуин, Шън Сюенхуай, Юен Сикун, Мо Йен, Лиу Шун, Джан Имоу, Яо Мин и др.

 

        В книгата се разказва и за над 100 исторически, архитектурни, културни забележителности и туристически обекти в Китай, включително от Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство... Според посещенията и пътуванията на интервюираните са събрани имената на повече от 60 градове и провинции, посочени са над 80 книги и публикации, свързани с професионалните интереси на участниците, които променят живота им. Интервютата са допълнени с десетки снимки от личните архиви на участниците в периода 1910-2022 г.

 

        „Разказвайки за работата, сътрудничеството, партньорството или живота си в Китай, интервюираните споделят не само постиженията и успехите си в една силно конкурентна международна среда. Те фокусират погледа си върху китайската икономика, технологии, бизнес, култура, образование, архитектура, традиционна китайска медицина, бойни изкуства и др. Коментират резултатите от инвестициите и грижите за опазване и съхраняване на материалното и нематериалното културно наследство на една 5000-годишна цивилизация“, посочва при представянето Н. Пр. Дун Сяодзюн, извънреден и пълномощен посланик на КНР в Р България.

 

        Официални гости на представянето на книгата бяха вицепрезидентът Илиана Йотова, зам.- министърът на туризма Мариела Модева, проф. Огнян Герджиков и др.

 

Книгата се издава с любезното съдействие на посолството на Китайската народна република в Република България и е отпечатана в издателство „Български Бестселър“ – в поредицата „Виж Китай“.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed