19 Апр. 2024

Вие сте тук

ITB Berlin: Все повече китайски туристи посещават Европа

30.08.2011

  Очаква се значителен спад на посетители от Япония

Броят на туристите в чужбина от трите най-пътуващи азиатски държави – Китай, Япония и Южна корея, продължава да нараства. След 9-процентен спад пред 2009 г. броят на пътуванията от Азия към Европа стабилно нараства. През 2010 г. ръстът е бил 17%, което означава 128 млн индивидуални туристи. Това показват данни на проучване, осъществено от “IPK International – World Travel Monitor Company” по поръчка на ITB Berlin.

Едва 33% от всички китайци избират да пътуват в чужбина. В Япония този дял е 39%, а в Корея – 20%, показва проучването. Според авторите му това показва огромния потенциал пред нарастването на обема туристи от тези държави.

Европа посреща 3,6 млн туристи от Япония и 3,8 млн от Китай, докато от Корея пристигат едва 1,1 млн души. Само преди 5 години японците са представлявали 47% от всички чуждестранни туристи от Азия, делът на китайските туристи е бил 37%, а от Корея е пристигал всеки четвърти турист.

Експертите очакват в бъдеще делът на китайски туристи в Европа да продължи да се увеличава за сметка както на нарастване на броя на китайците, пътуващи в чужбина, така и на прогнозирания значителен спад на пътуванията на японци зад граница.

Според тях се очертават и някои промени в нагласите и предпочитанията на туристите – японците продължават да отдават предпочитание на обиколните турове, докато китайските туристи откриват прелестите на плажните ваканции, които стават все по-популярни в Китай.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed