16 Апр. 2024

Вие сте тук

IATA авиокомпаниите се отказват от хартията, ще пестят $50 млрд. годишно.

31.10.2011

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) въвежда нов опростен инструмент за взаимни разплащания по интерлайн (SIS), съобщи eyefortravel.com. След внедряването на системата през 2013 г. се очаква:

- пълен отказ от хартиения документооборот между авиакомпаниите;

- ежегодна икономия на средства в отрасъла в размер на $450-700 млн. за сметка на отказа от закупуването на хартия, пощенски разходи, куриерски услуги, вътрешни икономии на труд от работа с печатни носители и пр.;

- поредна стъпка във въвеждането на „зелени практики“ заради премахване на хартиената документация и транспортирането й.

По данни на IATA в момента световните авиакомпании ежегодно използват около 160 тона фактури и други документи при взаимните си разплащания по интерлайн.

След внедряването на опростената система всеки авиапревозвач ще попълва единен електронен файл, който се преобразува във фактури и други документи, които ще се изпращат чрез Клиринговата палата на IATA (ICH) на авиокомпанията-платец. Това, според организацията, ще позволи да бъде избегнато дублирането на документите и ще повиши еэективността на работата. Според прогнози на експертите новата система ще спести до $50 млрд. годишно.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed