28 Март 2024

Вие сте тук

Европейският туризъм търси 1,2 млн служители

27.07.2022

 

В САЩ недостигът е 412 хил души

 

Възстановяването на туристическия сектор в Европа може да бъде изложено на сериозен риск в бъдеще. Причината не е пандемията или други катаклизми, а баналният недостиг на 1,2 служители в туризма, хотелиерството и ресторантьорството в рамките на континента. Това е изводът от неотдавнашния анализ на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Европейската комисия за пътувания (ETC).

 

През 2020 г., когато пандемията беше в разгара си, секторът на пътуванията и туризма в ЕС загуби близо 1,7 милиона работни места. През 2021 г., когато правителствата започнаха да облекчават ограниченията за пътуване, а туристите отново тръгнаха на път, прекият принос на сектора към икономиката на ЕС нарасна с 30,4%, възстановявайки 571 000 работни места.

 

Очакванията са тази година туризмът да достигне нивата на предпандемичната 2019 г.

 

В същото време според прогнозата всяка трета свободна позиция в туризма ще остане незаета. Хроничният недостиг на кадри е за сервитьори, бармани, камериерки, рецепционисти, но също и аниматори, техническа поддръжка, спасители, служители в ТА и пр.

 

Към това трябва да добавим и недостига на персонал във въздушните превози, където отмяната на полети поради недостиг на 21-22% на персонал.

 

Проблемът е не само европейски, но и световен, като в САЩ недостигът на работна ръка в туризма и хотелиерството достига 412 хиляди души.

 

Според WTTC има няколко спешни мерки, които трябва да бъдат предприети от правителствата и частния сектор: гъвкава и дистанционна работа, мобилност в рамките на ЕС, достойно заплащане на труда, създаване на мрежи за социална сигурност, както и възможности за кариерно израстване или надграждане и преквалификация чрез предлагане на обучение.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed