25 Апр. 2024

Вие сте тук

EgyptAir разрешава на стюардесите да носят хиджаб

12.11.2012

Египетската авиокомпания ИджиптЕър (EgyptAir) разреши на стюардесите си да носят по желание ислямски забрадки при полети до арабски държави и планира да разшири практиката и до останала част от мрежата си, съобщиха световните агенции, позовавайки се на египетската страна. 


Разрешението слага край на ограниченията, наложени при управлението на Хосни Мубарак, след като подобно решение бе взето и за говорителките по държавната телевизия, които вече могат да носят хиджаб, който покрива косата, но не и лицето.


Въпреки че много жени в Египет носят забрадки, управлението на Мубарак се опитваше да ограничи носенето им на места като държавната телевизия и националния авиопревозвач, които са определяни като лицето на Египет.


Президентът Мохамед Морси и правителството многократно заявяват, че няма да налагат строги ислямски правила за поведение, но множество светски настроени египтяни и християни са разтревожени.


Авиокомпания ИджиптЕър разработва нов хиджаб, който може да се носи с униформите, и ще бъде готов преди новата практика да се разшири до полетите до неарабски страни, посочи заместник-директорът на авиопревозвача Абдел Азиз Фадел.


Първоначално  хиджаб ще носят стюардесите при полети до Джеда и Медина - градове в Саудитска Арабия, посещавани от поклонници като свещени за исляма.

Според Франс Прес в момента 250 от общо 900 стюардеси на авиокомпанията носят хиджаб.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed