19 Апр. 2024

Вие сте тук

Единен стандарт за пешеходните маршрути искат планинските водачи

02.06.2021

Необходим е нов регулаторен режим,  който да позволи създаването на регистър на пешеходните маршрути и тези за планинско колоездене. Това обаче може да станесамо със закон, стана ясно след работна среща на министъра на туризма Стела Балтова с представители на сдружението „Планини и хора - асоциацията на планинските водачи в България“, Български планинарски съюз и Колоездачна лига и български портал за планинско колоездене МТВ-ВG. В срещата участваха също заместник-министър Даниела Стоева и експерти от министерството на туризма.

 

Планинските водачи поискаха съдействие от министерството на туризма за приемането на правилник, който да регулира създаването, маркирането и поддръжката на пешеходните маршрути в планините. Те призоваха за въвеждането на единен стандарт, тъй като в момента съществуват различни маркировки, изпълнявани в годините по различни програми и инициативи. Това може да е объркващо и опасно за туристите, посочиха планинските водачи. Те изтъкнаха, че ефектът от поставянето на добра маркировка ще има пряко отражение върху развитието на вътрешния туризъм в по-слабо развитите и отдалечени места - това ще е подкрепа за малките и средните предприятия в планинските и селските райони.

 

Министър Балтова застана зад идеята и подчерта, че Министерството на туризма има готовност да организира предварително обсъждане на представените идеи, включително да привлече и други министерства, в чиито компетенции са повдигнатите въпроси, за да бъде изготвен проект, който директно да влезе в законодателния орган след избора на парламент.

 

Друг важен въпрос, който повдигнаха участниците в срещата, е въвеждането на единен образователен стандарт за подготовката на кандидатите и придобиването на правоспособност за упражняване на професията планински водач, както и наличието на застраховка за професионална отговорност.

 

Министър Балтова се ангажира да съдейства за исканите законови промени.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed