25 Апр. 2024

Вие сте тук

easyJet, Airbus и Nicarnica Aviation ще тестват технология за идентификация на вулканична пепел

11.07.2012

 easyJet и Nicarnica Aviation сключиха партньорство с Airbus за тестване на технологията за идентификация на вулканична пепел AVOID (Airborne Volcanic Object Identifier and Detector) на самолет Еърбъс А340-300 на височина и скорост, използвани от търговските самолети в гражданската авиация, съобщиха от авиокомпанията.

 

Първата фаза в изпитателния процес се провежда между 4 и 14 юли, като и първоначалните тестови полети на височина от 12 190 метра се считат за успешни. Тестовете на A340 включват външно окачване на оборудване със записващо устройство, както и поставени вътре в кабината монитори, които позволяват наблюдение в реално време на небето в далечина пред самолета. Полетите са извършени в близост до базата на Airbus в Тулуза, Франция, с цел първо да оценят поведението на сензора, както и представянето на систематa за идентификация на пепел.

 

Ако по време на тази тестова фаза се активизират вулканите Стромболи или Етна, самолетът може да лети до Италия, за да тества оборудването.   Ако метеорологичните условия позволяват, самолетът ще извърши през следващите няколко дни полети над Атлантическия океан, западно от Мароко, за да докаже, че оборудването може да открие фини прахови частици на височини до 6000 м. и разстояние от около 50 км., използвайки въздух от Сахара като заместител на вулканична пепел.

 

Техническото оборудване на AVOID е инсталирано на този тестови самолет Еърбъс А340, който по изискване на Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА) трябва да бъде на разположение по време на предстоящите Олимпийски игри в Лондон.

 

 

Според Иън Дейвис, директор на инженерния отдел в easyJet,  авиокомпанията е в състояние да предостави AVOID подкрепата за откриване на вулканична пепел за Олимпийските игри през лятото. Заплахата от големи изригвания, които да нарушат пътуването по въздуха е повече от всякога реална заради увеличаване на сейзмичност на вулканите Катла и Аскя в Исландия.  Изригване от един от тях би било около 10 пъти по-силно от Гримсвьотн и Ейяфятлайокутъл и може да доведе до мащабно затваряне на въздушното пространство“.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed