01 Май 2024

Вие сте тук

easyJet тества нанотехнология за намаляване разхода на гориво

14.02.2011

THExperts

Най-голямата английска авиокомпания easyJet съобщи днес, че е първият търговски авиопревозвач, който ще тества революционно нано-технологично покритие върху своите самолети, целящо намаляване на съпротивлението и намаляване разхода на гориво.

Ултра тънкото покритие вече се използва в американската военна авиация. Представлява полимерно съединение, свързано с боята на външната обшивка, което добавя според изчисленията едва 4 унции към теглото на самолета (4oz=113 грама). Покритието ограничава натрупването на остатъци върху крилата, предната периферия и други повърхности, като по този начин намалява съпротивлението върху външната повърност на самолета. Производителите на покритието изчисляват, че то може да намали консумацията на гориво от самолетите на easyJet с 1-2 %. Авиокомпанията е нанесла покритието тестово върху 8 самолета и ще сравни тяхната консумация на гориво с останалите самолети от флота за пробен период от 12 месеца.

От своето основаване през 1995 година, easyJet винаги се стреми да подобри своята ефективност чрез поддържане на ниски разходи. Пътниците се възползват от ниските тарифи и имат възможност да намалят своя въглероден отпечатък, като компенсират при резервация равностойността на отделените при полета емисии. Като резултат, всеки пътник на easyJet е отговорен за 22% по-малко въглеродни емисии от всеки друг пътник на традиционна авиокомпания, ако летят по един и същ маршрут с един и същ тип самолет.

Това се постига чрез широка гама от инвестиции и иновации. Флотът на easyJet от 194 самолета, много от които с екологичните „Tech Insertion” двигатели, е една от най-младите в Европа със средна възраст на самолетите по-малко от четири години. easyJet затоварва своите места повече от която и да е друга авиокомпания, и достига затовареност над 87 %. Самолетите на easyJet рулират с един включен двигател, използват по-малко наземно техническо обслужване от други авиокомпании и превозват пътници до летища, близки до централните градски зони, често с по-добри връзки на обществения транспорт. Теглото на борда на самолетите е намалено с използването на олекотени килими, като авиокомпанията в момента разглежда възможността за внедряване на по-леки седалки в кабината.

Изпълнителният директор на easyJet Каролин Маккол заяви: „easyJet е  удовлетворена от пробния период със специално покритие на нашите самолети.  Ако можем да намерим нови възможности за намаляване количеството гориво, използвано от нашите самолети, ще можем да предадем тези ползи на нашите пътници, предлагайки им ниски тарифи и нисък въглероден отпечатък”.


 

 

 


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed