16 Апр. 2024

Вие сте тук

EС въвежда нови правила за социална сигурност

23.11.2010

 

Правилата важат и за временно заети и сезонни работници във всички сфери

 

Новите регламенти за координация на системите за социална сигурност, които влязоха в сила през м. май 2010 г., вече се прилагат във всички държави-членки на ЕС, съобщиха от Еврокомисията. Като съпътстваща инициатива към въведените промени, Европейската комисия стартира информационна кампания в държавите от ЕС, чиято цел е да запознае европейските граждани със социалноосигурителните им права.

 

От новите правила на ЕС ще се ползват всички, които се преместват в друга държава-членка на ЕС с цел да се установят постоянно, да работят временно или да учат, както и хората, които пътуват по работа или на почивка.

 

Съгласно последните данни на Евробарометър всеки десети европеец посочва, че е живял или работил в друга държава (в или извън ЕС) в определен момент от живота си, три процента са живели в друга държава без да са работили в нея, а един процент са работили в друга държава без да са живели в нея. Приблизително 11,3 милиона европейски граждани, или 2,3% от общото население на ЕС, живеят в държава-членка, различна от родната им страна. Над 750 000 души пресичат границата всеки ден, тъй като работят в друга държава. По последни данни в момента около 187 милиона (37%) европейци притежават европейска здравноосигурителна карта, която им осигурява достъп до здравни услуги, когато пребивават временно в друга европейска държава. За всички тези граждани на ЕС, потенциално изложени на мозайка от 31 различни национални социалноосигурителни системи, координацията се явява проблем.

 

За да се улесни животът на милионите европейски граждани в движение и да им се даде възможност да запазят своите права на обезщетения за безработица, за гледане на дете, на здравно осигуряване или пенсии при преместване в друга европейска държава, това лято (м. май 2010 г.) влезе в сила нова система за модернизирана координация, която има за цел да ускори обмена на социалноосигурителна информация. Гражданите на ЕС ще се възползват от съкращаване на обема на издаваните документи и на необходимото време за обработване на изчисляването и изплащането на обезщетенията.

 

Какво означава координация на системите за социална сигурност?

Правилата на ЕС за координация на системите за социална сигурност не създават нови права по схемите за социалното осигуряване, а гарантират правата в областта на обезщетенията при болест, пенсии, безработица и семейните обезщетения да се запазват за хората, които се преместват от една европейска държава в друга (27-те държави-членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Всяка държава има пълната свобода да определя своята социалноосигурителна система: това води до мозайка от системи, всяка от които се ръководи от свои специфични правила. Координацията на системите за социална сигурност играе ролята на мост между националните социалноосигурителни система: целта е да се избегнат загуби за гражданите в резултат на избора им да живеят или работят в друга държава.

 

Чии са ползите от координацията?

Правилата на ЕС са в полза на всички, които се преместват в друга държава-членка на ЕС с цел да се установят постоянно, да работят временно или да учат, дори и хората, които пътуват на почивка.

 

Туристи, сезонни работници и пътуващи по професионални причини

През летния сезон милиони европейци пътуват в други европейски държави на почивка. Много други работят временно за кратки периоди в друга страна от ЕС. Те са защитени от координацията на системите за социална сигурност, ако се нуждаят от здравни услуги в случай на инцидент или заболяване по време на престоя им. Европейската здравноосигурителна карта осигурява достъп до здравни услуги във всяка държава-членка на всеки, който се нуждае от помощ при временен престой в друга европейска държава. Здравните услуги се предоставят при същите условия като на гражданите на съответната държава-членка. До този момент са издадени приблизително 187 милиона европейски здравноосигурителни карти (37% от населението).

 

Какво предвиждат новите правила?

Въведената реформа през м. май 2010 г. е кулминацията на 50-годишно сътрудничество на европейско равнище, като първите усилия за европейска координация датират от 1959 г. Основните й цели са опростяване, предоставяне на повече информация, модернизация и намаляване на бюрокрацията.

 

Намален е броят на документите на хартиен носител, които се издават на гражданите. В допълнение към европейската здравноосигурителна карта, на потребителите се издават максимум още девет „формуляра”. Тези „преносими документи” имат нов, лесно разпознаваем дизайн и предоставят информацията в удобен за потребителите начин.

 

Създава се нова електронна мрежа: EESSI (Система за електронен обмен на данни за социална сигурност). До 2012 г. тази система ще позволи на националните социалноосигурителни институции да обменят информация по електронен път, като по този начин се премахнат всички формуляри на хартиен носител. EESSI ще намали административната тежест и ще съкрати процеса на подаване на заявления в повече от една държава.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed