19 Апр. 2024

Вие сте тук

Eпископска църква от V век откриха край Бургас

07.08.2014

Монументален раннохристиянски храм откриха археолозите на полуостров Форос /днешния бургаски квартал Крайморие/, съобщиха от Регионалния исторически музей. Учените предполагат, че най-вероятно  е бил с ранг на епископия.

 

На същото място вече са локализирани и частично разкрити масивна крепостна стена, кули, луксозна римска вила на брега на морето. Миналата година археолозите изкопаха на полуострова изключително рядък печат с изображение на Богородица, с който се е подпечатвала кореспонденцията на Константинополския патриарх. С разкриването на епископската църква става ясно, че именно нейният главен свещеник е писал и получавал писма от патриарха.

 

Тези хипотези, както и интересни находки от проучването на Форос, бяха представени днес от директора на Регионалния исторически музей Милен Николов. До него застанаха основните партньори, подпомагащи финансово разкопките – зам.-кметът Йорданка Ананиева от страна на Община Бургас, и собственикът на терена – г-н Тодор Батков – от страна на фирма „Форос Дивелъпмънт” АД.

 

Новооткритият храм е с дължина 19.5 м. и ширина 14 м. Там работи екип на Регионалния исторически музей Бургас (РИМ Бургас), а поводът за проучванията е реализацията на предстоящи инфраструктурни проекти в района.

 

По план храмът представлява трикорабна едноапсидна базилика с притвор, като напълно е запазена оригиналната подова настилка от керамични плочи в притвора и отчасти – в централния кораб на църквата. Тя е изградена от големи, добре обработени камъни с калова спойка. Апсидата е от ломени камъни, дебело измазан с плътен слой розов хоросан. Въпреки че в по-ново време тук е имало съвременно строителство - стопански постройки и радиомачта, в апсидата е открита почти напълно запазената реликварийна камера, вградена в основата на стълба, носещ олтарната маса. При напускането на църквата камерата е разбита и реликвите от нея са били взети.

 

Базиликата е имала два входа – централен от запад и по-малък, при външната стена на южния кораб. Към страничните кораби са водели и вътрешни входове, които също са напълно запазени. Стените на храма са сравнително добре запазени на височина до 90 см. Непосредствено до входа бе разкрита голяма постройка, която е по-ранна от църквата. Тя е съставена от няколко помещения, най-голямото от които е с размери 9 на 5.6 м. Сградата е била унищожена най-вероятно от пожар, след което останките й са били подравнени и преизползвани, като отчасти върху нея е изградена самата базилика.

 

Според археолозите храмът е построен в края на V - началото на VІ в., а сградата пред него е от ІV - V в.

 

В резултат на проучванията са открити многобройни находки – керамични лампи, фрагменти от декоративна мраморна украса, цели керамични съдове, над 500 бронзови монети, мраморна колона със спираловидни канелюри, напълно запазен мраморен съд за светена вода. Всички находки се съхраняват в РИМ - Бургас.

 

Предстои почистване на находките и тяхната консервация, както и осъществяване на аварийна консервация на храма. Започна и проектиране на консервационно-реставрационни действия.

 

Значението на новооткрития археологически обект е от най-високо ниво, особено за Бургас и бургазлии. На територията на общината досега няма открит подобен паметник - християнски храм с толкова ранна датировка. Единствената църква, по-скоро параклис, открита до този момент, е тази при Сарафово, която е датирана като много по-късна – от началото на ХІІ в.

 

Новооткритият паметник добре илюстрира мащаба на крепостта „Порос”. Християнският храм е с големи размери и добре се вписва в общата картина, известна ни досега. Той е още едно доказателство за мащабите на крепостта през късната античност и нейното голямо значение. Същевременно, този ранен християнски паметник определя Порос и територията на съвременния Бургас като християнско средище още от края на V - началото на VІ в.

 

В последните дни на проучванията бе открита погребална камера пред олтарната част на храма. Тя е на дълбочина 1.20 м. от подовото ниво и бе изцяло покрита с керамични плочи, запечатани с хидрофобен хоросан. Първите предположения са, че тук е погребано духовно лице с висок ранг в църковната йерархия. Интересен е фактът, че намереният скелет е с ръст над 1.90 м. – направо гигантски за онези времена, когато 90 % от мъжете са били високи около и под 1.70 м.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed