27 Апр. 2024

Вие сте тук

Eкскурзовод за религиозни пътувания - професия неизвестна

04.12.2014

Асоциацията на екскурзоводите в България ще търси съдействието на Българската православна църква, Духовната академия и Богословския факултет на СУ „Св.Кл.Охридски“ за повишаване на квалификацията на членовете си, които искат да работят в сферата на религиозния и поклонническия туризъм. Ще предложим тези теми да залегнат в предстоящата ежегодна лектория, която организираме за нашите членове, съобщи Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България. Той взе участие в конференция на тема Културен и религиозен туризъм в България, която се проведе на 3 и 4 декември в хотел Експо в София.

 

Богатството от обекти за религиозен и поклоннически туризъм и квалификацията на екскурзоводите, които работят в тази сфера, бяха обект на дискусия между участниците в конференцията.

 

„Исус Христос, който излита с ракета“- своеобразна интерпретация на стенопис от църквата в Добърско, и „Базиликата Света София е шведска църква, построена от кръстоносците“ са част от екскурзоводските "бисери", разказвани на туристите, сподели Владимир Димитров от Нов Български университет. Както според него, така и според други участници в дискусията, често поведението на екскурзоводите е  неприемливо, а изложението им -  некомпетентно.  Повечето колеги се държат достойно, но не всички са компетентни, сподели мнението си Стамен Пепелишев, уредник на музея в Бачковския манастир. Според него има туроператори, които се опитват  да избегнат плащането на беседа в музея и да използват собствени екскурзоводи, които често са некомпетентни. Не трябва да забравяте, че средствата, които оставяте в манастира, са необходими за неговата поддръжка в добро състояние, припомни той.  Съвсем наскоро е ремонтиран покривът в основната църква, предстои и почистване на стенописите, след което те ще възвърнат първоначалния си блясък. Средствата вече са спечелени по европейска програма и козметичната реставрация е въпрос на месеци, научи THExperts от представител на манастира.

 

Най-големият проблем според църковнослужителите е, че остава неразрешен въпросът, свързан с църковната собственост. Повечето от храмовете и манастирите не разполагат  с нотариален акт, а това значително затруднява участието им в европейски програми.

 

Какви трябва да бъдат екскурзоводите, които водят групи за поклонически и религиозен туризъм? Това бе един от проблемите, засегнати в дискусия по темата. Според  доц.Павлов от Богословския факултет на Университета подобни групи трябва да се водят от правоспособни екскурзоводи, завършили богословие. Факултетът подготвя достатъчно хора, които биха могли да вършат тази дейност, проблем обаче е, че тя не е регламентирана по никакъв начин от държавата. Факултетът подготвя магистри в програма „Христианско поклонничество“, която съществува вече от 5-6 години. В началото броят на желаещите е бил по-голям, но се е стопил с годините, защото завършващите програмата не получават никакъв държавен сертификат, който да регламентира техния статут. По споразумение със Софийска митрополия завършващите програмата получават право  да подпомагат поклонническия туризъм, но нямат никакви права с оглед изискванията на закона.

 

В някои държави – например Италия и Германия, въпросът е регламентиран. Там е достатъчно писмо от съответната духовна институция, за да получи съответното лице позволение да придружава поклоннически групи. В други като Гърция и Турция въпросът не е намерил своето разрешение и се изисква наемането на лицензиран от държавата екскурзовод, дори той да не е компетентен по въпросите на религиозния туризъм и да няма необходимата езикова подготовка, стана ясно по време на дискусията.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed