17 Апр. 2024

Вие сте тук

Eвропейците ще пътуват повече през 2013

29.11.2012

Въпреки спада на туристическата посещаемост в Европа през 2012,  интересът към Стария континент не стихва.

Това е едно от заключенията в проучване на тенденциите в туризма,  извършено от IPK International по поръчка на  ITB Берлин. В доклада се прогнозира, че през 2013 г. европейците ще предприемат още повече пътувания в чужбина. Европа може да очаква и повече пристигания.

Тази година броят на пътуванията в чужбина и разходите  са нараснали с около 2%. В същото време европейските модели на пътуване се променят - почивките на морето са намалели с 1%, докато градските туристически обиколки са нараснали с около 14%. Кратките почивки от една до три нощувки са скочили с 10%, а бизнес пътуванията в чужбина са се увеличили с 8%.



Португалия, Испания и Италия са най-облагодетелствани от повишаването на пътувания от Източна Европа. Италия отчете 2% покачване на входящия туризъм и увеличение на посетителите от Русия и Полша. Техният брой компенсира лекия спад на пристигналите от Германия и Великобритания. Испания и Португалия също съобщиха растеж от 3% за всяка на входящия туризъм.



В доклада също така се установява, че европейците все повече предпочитат далечни дестинации: пътуванията на дълги разстояния поскъпнаха с около 4%. Основните бенефициенти на тази тенденция са американският и азиатско-тихоокеанският региони, където входящиян туризъм се е увеличил с 2% и 8% съответно. Пътуванията на къси разстояния до дестинации в Европа и Средиземноморието са с 2% повече от предходната година.



Различни модели на пътуване в отделните европейски пазари


Икономическата несигурност в редица европейски страни също влияе на моделите на пътуване. Италия обяви 5% спад, а Испания 2% в международните пътувания. От друга страна, данните за Швейцария и Норвегия са добри. Тези страни са се възползвали от високите курсове и обявихат съответно 10% и 6% увеличение на задгранични пътувания. В същото време, въпреки процъфтяващата си икономика, Германия e в застой, а пътуванията  на туристи от Великобритания са нараснали едва с 1%.



Независимо от своите политически и икономически трудности, Европа остава търсена дестинация. Испания, Германия и много страни от Централна и Източна Европа, съобщават 5% увеличение на чуждестранните туристи от Европа и отвъд океана. Слабото евро и силният долар помогнаха на Европа да се превърне  в популярна туристическа дестинация за американците. Япония също започна отново да привлича туристи, като постепенно се възстанови от бедствията от 2011. Китай, Индия и Бразилия, където средната класа се разширява, са сред новите пазари, които набират все по-голямо значение. Затова през  2013 г. се очаква нарастване от 1%  до 3% на посещенията на чужди туристи в европейски дестинации.



Предпазливо оптимистична прогноза за 2013 г.


Въпреки икономическите напрежението в Европа прогнозите за 2013 г. са предпазливо оптимистични. Като цяло докладът на ITB World Travel Trends прогнозира умерено нарастване на европейските  пътувания зад граница с около 2%. Само една трета от европейците заявяват, че рецесията ще се отрази на плановете им за пътуване през 2013 г. Руският изходящ туризъм се очаква да нарасне с 9%, а британскияте и немски изходящи - с 5% и 3% съответно. Двадесет и осем процента от европейците казват, че искат да пътуват повече през 2013 г., но заедно с това всеки пети заявява, че ще пътува по-малко.



Променящите се модели на пътуване означават, че европейските страни ще трябва да се адаптира към много по-голямо разнообразие в търсенето. Все пак, перспективата за следващата година е по-скоро положителна, коментира резултатите д-р Мартин Бък, директор на Competence Center Travel & Logistics в ITB Berlin.



Лансиран от консултантската IPK International и спонсориран от ITB Берлин, всяка година по време на World Travel Monitor Forum в Пиза туристически експерти и учени от цял свят представят текущите статистики и най-новите тенденции в международния туризъм.



Подробности от ITB World Travel Trends Report ще бъдат публикуван в началото на декември онлайн. Докладът се основава на оценките на около 50 туристически експерти от 30 страни, на специален IPK International анализ на тенденцията в по-големите пазари, както и на основните данни, предоставени от World Travel Monitor, признати като най-големото изследване на световните тенденции за пътуване в около 60 държави източници.



Резултатите отразяват тенденциите, които се появиха през първите осем месеца на 2012. На туристическата борса в Берлин през март 2013 г.  Ролф Фрайтаг, изпълнителен директор на IPK International, ще представи констатациите за цялата година, както и най-новите прогнози за 2013.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed