20 Апр. 2024

Вие сте тук

Eвропейският парламент подкрепи приемането на България и Румъния в Шенген

08.06.2011

Европейският парламент прие с 487 гласа "за", 77 "против" и 29 "въздържал се" резолюция, с която подкрепи приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. С това процедурата в ЕП по въпроса е изчерпана, съобщи БТА.

В последвалото обяснение на отрицателен вот евродепутат, представител на британските консерватори, изрази недоверие в готовността на двете страни за приемане в зоната. Според него България и Румъния могат лесно да се превърнат в източник на миграция към Франция и Великобритания.
Германски евродепутат изрази мнение, че преди Шенген да бъде разширен, София и Букурещ трябва да бъдат убедени с политически средства да предприемат повече стъпки за борба с корупцията и организираната престъпност.

По думите на евродепутатите, подкрепили присъединяването на България и Румъния, необходимо е след влизането на двете страни в свободното от граничен контрол пространство да бъдат предприети допълнителни стъпки като подобряване на обучението на граничарите, а резултатите да бъдат докладвани на всеки шест месеца. Те препоръчаха по-добро насочване на средствата за контрол на външните граници на ЕС.

Следващата и окончателна стъпка по процедурата с приемането на България и Румъния в Шенген е гласуването в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, където е необходимо постигането на пълно мнозинство. Очакванията на унгарското председателство на ЕС, което приключва следващия месец, са, че по темата ще има развитие на заседанието на Съвета през септември.

Съветът ще заседава утре в Люксембург, като темата е включена в дневния ред. На предстоящата среща България ще бъде представлявана от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed