28 Март 2024

Вие сте тук

Eвропа не познава България като круизна дестинация

30.09.2014

България не е позната и популярна в Европа като круизна дестинация, въпреки че разполага с ресурсен потенциал по река Дунав.  Това са изводите от проучване за състоянието на туризма в българския участък на река Дунав, осъществено от екип от СУ "Св. Климент Охридски".

 

Студенти от университета са анкетирали 1100 круизни туристи, представители на местните власти, туристически предприемачи, местни жители в Белоградчик, Видин, Свищов, Силистра, Русе и Тутракан.

 

Резултатите от проучването показват, че през последните години все пак са увеличени заявките за акостиране на кораби на българския бряг на река Дунав. България се предлага предимно от чуждите туроператори, а от българските най-активни на пазара са две.

 

Предлагат се предимно "Белоградчишките скали" в Белоградчик, крепостта "Баба Вида" във Видин, "Ивановските скални църкви" в Русе, Велико Търново и Арбанаси, съобщи пред журналисти  доцент Вера Николова от катедрата "География на туризма" в СУ "Св. Климент Охридски".

 

Според нея  европейските посетители търсят предимно обекти, свързани  с българската история. Като пример тя посочи Елиас Канети и къщата му в Русе, която не е добре предлагана. Освен това има атрактивни обекти, които въобще на се предлагат на туристите - например резерватът "Сребърна", Дунавския етнографски комплекс в Тутракан, крепостта "Меджиди табия" в Силистра и други.


Неугледните сгради по българското крайбрежие, липсата на озеленяване и достъпност до крайбрежните алеи на река Дунав са другият сериозен проблем пред българския туризъм. Според проучването в шестте българските общини туризмът е слабо развит отрасъл, който осигурява едва три процента от приходите.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed