09 Авг. 2022

Вие сте тук

До 15% от оборота ще получат туроператорите като държавна помощ

10.06.2021
Снимка: 
Министерство на туризма

 

Субсидия в размер на 15% в размер до 15% от оборота на компаниите през 2019 година, но не повече от дължимата сума по туристически пакети за неосъществени пътувания, се отпуска целево на туроператорите за връщане на средства към крайните потребители. Това предвижда прието днес решение на Министерския съвет, с което се определят редът, начинът и условията за отпускане на държавна помощ за туроператорите.

 

Това е втора част от планираната сума, която възлиза на 51 млн. лв. Една част  от нея вече е изплатена  – до 4% от оборота на компаниите за 2019 година. Остатъчната сума в размер на 16 491 711 лв. ще бъде разпределени между компаниите, които все още дължат пари на туристи.

 

„Беше приет член в закона, с който се позволи да бъде отложено с 12 месеца възстановяването на сумите към потребителите. Бизнесът още не е стартирал на пълни обороти“, обясни Даниела Стоева, заместник-министър на туризма на брифинг след заседанието на кабинета. Тя посочи още, че това ще даде сигурност както на бизнеса, така и на потребителите на туристически пакети в България.

 

Процедурата за приемане на документите ще започне на 1 юли, след което те ще бъдат оценявани. Очаква се към края на юли да започне и изплащането на сумите. Преди това кандидатите ще бъдат проверявани дали са изплатили предишните си задължения към клиентите, за които вече са получили помощ. Според изчисленията на Министерството на туризма тази втора сума би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed