29 Март 2024

Вие сте тук

Cyprus Airways на ръба на фалита

05.08.2013

Най-голямата кипърска авиокомпания "Сайпръс еъруейз" се оказа на ръба на банкрута, пише в."Сънди таймс", като отбелязва, че авиокомпанията се нуждае спешно от 17 милиона евро, за да осигури полетите на самолетите си.


През миналата година "Сайпръс еъруейз" е регистрирала загуби в размер на 55,8 милиона евро, като е получила от кипърското правителство през същата година помощи в рамер на 73 милиона евро, към които се добяват още 31,3 милиона евро през януари тази година.


Европейската комисия иска от Кипър план за преструктуриране на авиокомпанията като едно от условията за одобрение на новата програма за отпускане на помощ, посочва вестникът.


През май миналата година Европейската комисия започна разследване за евентуално нарушение от страна на кипърското правителство на правилата на ЕС по отношение на държавните помощи и субсидии за авиокомпанията. Ако Европейската комисия блокира новата помощ за "Сайпръс еъруейз", то авиокомпанията ще банкрутира, пише изданието. Сега правителството контролила 95 процента от акциите на "Сайпръс еъруейз".


През май тази година правителството и профсъюзите постигнаха споразумение за преструктуриране на компанията с цел тя да бъде спасена. Според договорените условия работата си ще загубят около половината от служителите на компанията - 420 души. На останалите ще бъдат намалени заплатите. Около 70 служители на компанията се съгласиха да напуснат доброволно. Авиопаркът също беше намален, а някои полети до гръцки острови бяха спрени.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed