25 Апр. 2024

Вие сте тук

Българската чартърна авиокомпания Еlectra Airways става част от новосъздадена международна група

23.02.2023
Снимка: 
Electra Airways

Българската авиокомпания Electra Airways и организацията за техническа поддръжка на самолети Electra Trans Global, известна и като ETG Maintenance, стават част от новосъздадената Vector Group, базирана в Тел Авив, Израел, съобщиха от авиопревозвача. Освен двете българските компании, част от групата са Classic Air – консолидатор на чартърни полети със седалище в Тел Авив и Maverick Horizon – ирландска лизингова компания.

 

Идеята за обединението им и създаването на Vector Group е изграждане на силна авиационна бизнес група в Европа и Близкия изток, чиито компании да могат да се възползват от ефекта на  съвместната си работа. Всяка от четирите компании е с традиции в авиационната индустрия, но участието в групата се очаква да засили позициите им на пазара. Със седалища в три страни, Vector Group управлява една от най-ефективните компании за въздушен транспорт в региона.

 

„Радвам се, че създаването на Vector Group е вече факт и че компаниите, част от тази група ще обединят своите ресурси и компетентност в името на една обща цел – постигане на синергия и по-добри резултати, обединявайки дългогодишния си опит в авиационната индустрия“, каза  изпълнителният директор на ETG Maintenance Методи Трифонов.

 

„Като част от Vector Group ще продължим да осъществяваме основната дейност на Electra Airways,   свързана с изпълняване на чартърни и ACMI полети, но ще работим усилено и в посока увеличаване на нашата партньорска мрежа от утвърдени авиокомпании и брокери. За 2023 г.  планираме авиокомпанията да оперира със седем самолета Airbus 320 и един Boeing 737-300, но същевременно работим в посока добавяне на нови самолети към флота си, " каза Стефан Трифонов, управител на Electra Airways.

 

До края на 2025 г. авиокомпанията си поставя за цел да има петнадесет самолета Airbus 320 Family и да оперира основно с този тип. При наличен пазар и добра икономическа среда е възможно да добави към флота си A321F, а в дългосрочен план и A330.

 

Надежден партньор във Vector Group е и ETG Maintenance, която е EASA Part 145 организация за техническо обслужване на самолети, с бази във Варна, София, Бургас и Катовице, Полша. Компанията е одобрена от ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ към Министерство на транспорта и съобщенията да извършва всички видове базова и линейна поддръжка за Airbus A320 CEO, Boeing 737 Classic /NG и MD-80 Series, съгласно стандартите на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз.

 

От компаниите съобщават, че са привлечени стратегически инвестиции от водещата израелска компания Aurum Group на  филантропа, бизнесмена и  предприемача  Морис Кан. „Вълнуваме се, че Aurum Group вижда големия потенциал на Vector Group и ще имаме възможност да почерпим от богатия им стратегически опит. Очакваме инвестицията да помогне за укрепване на дейността и бъдещото, каза Ефи Грюнвалд, изпълнителен директор на Vector Group.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed