24 Апр. 2024

Вие сте тук

България обмисля как да дотира пътуванията на руските туристи у нас

05.03.2019
Снимка: 
Министерски съвет

 

Русия въвежда електронни визи, за да улесни пътуванията

 

Обсъжда се възможността да се дотират чартърите за организирани туристи  от Русия. Министерството на туризма заедно със сдружението на общините ще предприемат и други мерки, с които България да удържи на конкуренцията на Турция, Гърция . Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на българо-руски бизнес форум в областта на туризма в София. Той  поиска да бъдат направени финансови разчети, за да може да се подпомогне бранша.

 

Премиерът припомни, че в 59 руски града има изнесени визови центрове за улеснение на руските туристи и посочи, че обсъдената вчера с руския му колега идея за ферибот между Бургас и Новоросийск също ще е улеснение, както за туристите от Русия, така и за руските граждани, които са избрали да живеят в България.

 

Около 500 хиляди руски туристи идват в България, а 300 хиляди души притежават недвижима собственост у нас.

 

В близко бъдете Русия ще започне да издава електронни визи. Заедно с подобряване на обслужването и развитие на инфраструктурата това ще допринеса за увеличи влизането на чуждестранни туристи в Русия. Това мнение изрази руският премиер Дмитрий Медведев по време на форума. В момента около 50 хиляди българи пътуват годишно до Русия, каза той.

 

Руският премиер съобщи, че Русия заема първо място по национални паркове в света, което развива много екологичния туризъм в страната. Историческият туризъм също заема съществено място в Русия. Медведев и Борисов вчера са обсъдили възможностите за подобряване на комуникацията между българските и руските градове, съобщи Медведев. Според него това ще допринесе и за повишаване на туристическия поток между двете страни. "Туризмът е особено икономическо направление, вид бизнес. Всеки, който може да поднесе интересен туристически продукт, ще се окаже печеливш", изтъкна Дмитрий Медведев.


Премиерът Бойко Борисов каза по време на форума, че България има изключително добри обекти, които да предложи на руските граждани в областта на културно-историческия, религиозния туризъм, като изтъкна, че държавата е вложила стотици милиони в реконструкцията им. Той каза, че руският премиер е бил впечатлен от видяното културно-историческо наследство на траките по време на визитата си.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed