26 Апр. 2024

Вие сте тук

БХРА против ковид -стикерите в хотелите

13.06.2021

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за премахване на въведените стикери за  100% ваксиниран персонал в хотелите. Миналата седмица в курорта Албена бе поставен първият такъв стикер.

 

Според БХРА  тези стикери са дискриминационни и ще доведат до много проблеми в бизнеса.  

 

Натискът да се имунизират служителите на всяка цена води до отлив на персонал, което създава още един много сложен за решаване и опасен за бизнес проблем, смята зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

 

Имунизацията трябва да е доброволна и да отчита индивидуалните здравни нужди и особености, а не да се използват принудителни и насилствени методи като обществена или фирмена „принуда“, подчерта той.

 

Според него хотелиери вече се оплакват, че наред с все по-големите им затруднения да намерят служители за кратки сезон, сега и малкото наети отказват да се явят на работа от страх, че ще ги накарат да се ваксинират принудително.

 

БХРА окачестви като дискриминационно поставянето на стикери за ваксинация е дискриминационно. Според организацията това означава, че  хотелите със стикерите се противопоставят на тези без съответната маркировка и създават погрешно впечатление, че останалите са несигурни.

 

Според хотелиерите не е ясно кой ще проверява дали тези стикери отговарят на истината. Освен това могат да се окажат заблуждаващи поради голямото текучество на персонала.

 

БХРА предлага държавата да предоставя ваучери за ваканция на всички неваксинирани, за да ги стимулира да поставят ваксината. Асоциацията е пресметнала, че при ваучер в размер на 100-120 лв на държавата са й необходими  около 250-300 млн лв.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed