25 Апр. 2024

Вие сте тук

БХРА поиска безплатни чадъри и шезлонги на плажа

25.03.2021

Промяна в принципа на концесиониране на плажовете и предоставяне на безплатни чадъри и шезлонги на туристите поиска Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).   Искането бе отправено по време на разговори на ръководството на асоциацията относно приоритетите в туризма с представители на политическите сили  в навечерието на предстоящите парламентарни избори. Според хотелиерите

 

  • Основен проблем е високото концесионно възнаграждение, заради което цените на плажните услуги надхвърлят цените за нощувка в хотелите на втора и трета линия.

 

Хотелиерите припомнят, че държавата събира от концесионни възнаграждения около 8 млн  лева, половината от които отиват в общините  при приход от туризма около 8 млрд лева. Заради тази пренебрежимо малка сума в сравнение с приходите от туризъм / около 0,1 % / се създават изключително много неприятности и недоволства от гостите на курортите, като по този начин се разваля впечатлението от пребиваването им в България, подчертават от БХРА.

 

  • Решението е да се премахне концесионното възнаграждение срещу предоставяне от концесионера на безплатни чадъри и шезлонги. Печалбата на концесионера да идва от продажбите на допълнителни услуги на плажа, както и от експлоатацията на търговските обекти на плажа, смятат отБХРА.

 

  • При действащи концесии може да бъде подписан анекс, при който държавата се отказва от възнаграждението си срещу предоставяне от страна на концесионера на безплатни чадъри и шезлонги.

 

  • Концесионер на плажа да бъде заинтересовано лице

Според БХРА плажовете трябва да се стопанисват от хотелиерите, тъй като именно те са най-заинтересовани в качеството на услугата.

Това трябва да важи както за плажове, разположени в курорти с един собственик на легловата база, така и плажове в курорти с много собственици.

 

  • Без търговски обекти на плажовете в националните курорти

От БХРА настояват заложените 3% за търговски обекти да отпаднат – в т.ч. и масажните кабини, тъй като не отговарят на изискванията за качествено предлагане на продукта. Хотелиерите предлагат  на плажовете да има единствено обособени обекти, предлагащи  вода, безалкохолни напитки, кафе, сладолед и плажни коктейли. Те не бива даразполагат с маси и столове за сядане, а работното им време да съвпада с работното време на плажовете (от 8.00 до 18.00 часа).

 

 Свободната зона на плажовете в националните курорти да е максимум 25% от ивицата

Причината за предложението е огромната леглова база в националните курорти.  При сега действащия норматив от 50% свободна зона, не могат да бъдат предоставени необходимите плажни услуги на всички или поне на по-голяма част от желаещите, поради което има много оплакания от гостите, мотивират искането си от БХРА.

Освен това от асоциацията настояват

  • За изграждане на безплатни спортни съоръжения на плажа
  • Премахване на търговските обекти, разположени на границата между плажната ивица и крайбрежната алея, тъй като те закриват изгледа към морето.

 

  • Да се разграничат 3 групи плажове

От БХРА предлагат да се разграничат поне 3 различни типа плажове – ивици в курортите, в градовете и в извънселищни зони, като в трите категории се посочи различен % на свободната зона. Според БХРА тъй като в курортите търсенето на чадъри е по-голямо, процентът на свободната зона да бъде максимум 25 %.

 

  • Да не се разделят плажовете на места за отделните хотели

В случай, че няма желаещи да се грижат за плажа при новите условия за безплатни чадъри и шезлонги, това може да се извърши от общините и съответните сдружения на собствениците, като се има предвид, че в общините се акумулира туристически данък, чийто предшественик – курортната такса, е въведена единствено за предоставяне на безплатен плаж и неговото поддържане.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed