29 Март 2024

Вие сте тук

All inclusive: To be or not to be

07.06.2012

Кой може да предлага услуги по системата ол инклузив?

От Агенцията по безопасност на храните и напитките съобщиха наскоро, че са изпратили писмо до министъра на икономиката, енергетиката и туризма с искане право да предоставят подобна услуга да имат хотели от по-висока ценова категория.

 

Идеята възникна още миналата година, когато по време на сезонните проверки в летните курорти инспектори от Агенцията са установили драстични нарушения в хотели от по-ниска ценова категория. Според тях тризвездните хотели не разполагат с необходимата база за предоставяне на качествена услуга ол инклузив. Допълнително, поради по-ниските цени на пакетите в тях се използват недостатъчно качествени продукти. Според проверяващите е налице и друг парадокс - хотелски комплекси със стотици места да разполагат със заведения, местата в които са в пъти по-малко.  Нещо повече, често размерът на кухнята, нейното оборудване и персонал са крайно недостатъчни за изхранването на туристите. Затова според агенцията пред хотелиерите трябва да се поставят условия местата за хранене в хотелите, предлагащи тази услуга, да са 60 % от местата за настаняване.

 

Днес  министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви обаче, че подкрепя само частично предложението на Българската агенция за безопасност на храните.  Категорично подкрепям, че не може хотелите със 100 легла да имат по 30 места за хранене, но според мен съотношението между местата за хранене и леглата трябва да е 50 на 100. Министърът обясни, че не може да се ограничават хотелите с по-малко звезди да предлагат услугата ол инклузив, стига да отговарят на хигиенните изисквания и да разполагат с места за хранене на половината на броя на леглата им.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed