28 Март 2024

Вие сте тук

Алберт Попов става символичен посланик на българския зимен туризъм

01.03.2023

 

След третото си място в ски-алпийските дисциплини той беше отличен

от министър Димитров и със Златна роза

 

Българският състезател по ски алпийски дисциплини Алберт Попов става новото лице на зимния ни туризъм и символичен посланик на дестинация и бранд България. След историческата победа, която завоюва 25-годишната надежда на българския спорт, той вече е носител и на още едно отличие, което днес му бе връчено от министър Илин Димитров – Златна роза, символ на дестинация България и на българския туризъм.

 

Само два дни след като спечели третото място в слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в американския зимен център Палисейдс Тахо, Алберт Попов беше гост в Министерството на туризма по покана на служебния министър д-р Илин Димитров. Алберт Попов пристигна, носейки бронзовия си приз, придружаван от своя треньор Ивайло Борисов. На срещата присъстваха председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев и заместник-председателят й Георги Бобев.

 

Министър Димитров поздрави екипа за големия успех. „След Вашата знакова победа, с която ни направихте горди, бихме искали да Ви включим и в гигантския слалом на туризма като наш посланик на туризма и това върви с една специална награда – символът на България и на Министерството – Златната роза. Благодаря Ви много за всичко, което направихте.“ С тези думи министър Димитров се обърна към Алберт Попов, връчвайки му отличието. Спортистът отговори, че приема тази чест с огромно удоволствие и изрази готовност да се превърне в новото лице на зимния ни туризъм.

 

В разговора министър Димитров посочи предимствата на красивата българска природа и планини, а представителите на БФСки и от екипа на Попов подчертаха, че са обиколили много ски курорти и най-големите зимни центрове в Европа и в света и България по нищо не им отстъпва, дори често ги превъзхожда. Президентът на БФСки Цеко Минев, който по-рано изтъкна постижението на българския спортист, казвайки, че този успех е бил дълго чакан, коментира условията за професионален спорт и практикуването на зимни спортове от туристите и любителите на планината на българските ски писти.

 

От Федерацията изтъкнаха голямото признание България да домакинства стартове от Световната купа за алпийски ски, тъй като по думите им е много трудно да се пребориш за тях на фона на голямата конкуренция в световен мащаб.

 

В разговора беше подчертано, че е важно да осъзнаем потенциала си като държава. Бяха обсъдени възможностите за практикуване на зимни спортове и туризъм и възможностите този потенциал да бъде надграждан и развиван, като се мисли и за опазване на природните богатства. Вероятно много малко са държавите, където на 20 минути от международно летище имаш даденостите, за да можеш да отидеш да караш ски, подчерта министърът, визирайки София. „Мечтата ни е да караме ски и да тренираме на Витоша“, сподели Алберт Попов.

 

Министър Димитров подчерта, че към момента зимният сезон е успешен и вече говорим не за възстановяване, а за ръст спрямо предпандемичните години. МТ отчита ръст с 27% повече туристи в сравнение с предходната и 5% повече            спрямо 2019 г.

 

Алберт Попов, който завърши трети, бе само на 24 стотни от победата. И за първи път след 39 години българин отново се качи на подиума с подобно постижение в ските след Петър Попангелов, който го направи за последно през 1984-а в Мадона ди Кампильо.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed