24 Юли 2024

Вие сте тук

Албена се включва в борбата с детското затлъстяване

27.02.2023

 

Ваканционно селище „Албена“ се включва в борбата с детското затлъстяване. През 2023  комплексът ще организира 10-то юбилейно издание на инициативата „Училище за здраве“, съобщиха от курорта. Тя е насочена към деца, родители и учители и включва три 6-дневни специализирани лагера, първият от които през пролетната ваканция.

 

През м. септември курортът ще бъде домакин и на 32-я Европейски конгрес по детско затлъстяване, стана известно на   съвместна пресконференция,  в която участваха Красимира Стоянова – изпълнителен директор на „Албена Тур“ ЕАД, доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска – председател на Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания  и др. известни в България и чужбина медици.  

 

По  данни на СЗО 61,7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, докато на общоевропейско ниво показателят е 58,67%. Едва в 5 други държави на Стария континент процентът е по-висок – в Чехия, Гърция, Израел, Малта и Великобритания.

 

„Можем да постигнем  подобряване на здравословното състояние на децата и младежите само ако обединим усилията на специалисти, медии, правителствени и неправителствени организации и представителите на бизнеса. Ето защо вече 10 години  организираме  „Училище за здраве“. По време на образователните лагери извършваме антропометрични измервания, свързани с индекса на телесната маса, мастната тъкан и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. Даваме полезна информация за здравословното хранене, използваме здравословния микроклимат и лечебната минерална вода и правим физически упражнения. Съчетавайки полезното с приятното, възпитаваме едно по-здраво българско общество“, каза доц. Ханджиев, който е и един от бащите на тезата, че балканската диета е основен фактор за здравословното състояние на народите от полуострова.

 

По думите на представителя на СЗО доц. Околийски изключително важни в превенцията са именно хранителните навици – консумацията на качествени месо, плодове и зеленчуци, пиенето на чиста вода и натурални сокове без добавена захар, както и ограничаването на високоенергийните храни с наситени мазнини.

 

„Предлагането на балансирана и натурално чиста храна е сред основните конкурентни предимства на Албена. Произвеждаме самостоятелно над 60% от плодовете и зеленчуците за нашите ресторанти, отглеждаме над 400 телета от породата Black Angus, имаме собствена марка натурални сокове, а медът от нашите пчели е сред любимите десерти на гостите. Като първия и единствен европейски курорт на спорта при нас възможностите за практикуването му са на практика неограничени“, каза Красимира Стоянова. Тя допълни, че инициативата "Училище за здраве" е подкрепена и от Синдиката на българските учители, който също е ангажиран с превенцията на това социалнозначимо заболяване.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed