19 Апр. 2024

Вие сте тук

Airbnb въвежда ограничения за отдаването под наем в Лондон и Амстердам

02.12.2016

Онлайн платформата за краткосрочно наемане на жилища Еърбиенби (Airbnb) ще започне да налага ограничения в отдаването под наем на частни жилища в две популярни европейски туристически дестинации - Лондон и Амстердам, съобщи компанията, цитирана от Асошиейтед прес.


Мярката е взета на фона на критиките от някои градове, че разрастващият се сектор на споделените жилища може да доведе до появата на незаконни хотели и да създаде условия за недостиг на жилища.


В Лондон Еърбиенби ще въведе ограничение жилищата да могат да се споделят до максимум 90 дни годишно, освен ако  отдаващите жилището не докажат, че имат разрешение да го предлагат за по-дълъг период. Новата мярка ще бъде в сила от пролетта на 2017 година.


Амстердам и Еърбиенби съобщиха, че ще работят заедно, за да гарантират, че собствениците на жилища ще могат да ги отдават само за максимум 60 дни годишно.


Амстердам въведе ограниченията си по-рано, но Еърбиенби уточни, че от първи януари на сайта на компанията ще може и автоматично да се гарантира, че жилищата не са били предлагани в платформата за над 60 дни годишно, освен в случаите, когато собственикът има лиценз.


Онлайн компанията за краткосрочно отдаване под наем уточни, че средностатистическият хазяин в Амстердам печели 3800 евро, като споделя жилището си за 28 нощи в годината. В Лондон средностатистическият домакин от платформата печели 3500 британски лири  за 50 нощи годишно.


От създаването на компанията през 2008 година, когато съоснователите й канят туристи да спят на надуваеми дюшеци в жилището им в Сан Франциско, Еърбиенби стана една от най-скъпите частни млади компании, събирайки такса от отдаващите под наем, които използват сайта им.


Компанията обаче се натъкна и на редица проблеми, тъй като градските власти и местните жители се безпокоят от бързото покачване на наемите.


Миналата седмица барселонските власти обявиха, че ще глобят с 600 000 евро Еърбиенби и ХоумЪуей (HomeAway) за предлагане на квартири, които нямат съответните разрешителни.


Пред радио Каталуния кметицата на Барселона Ада Колау посочи, че макар туризмът да е ценен актив на града, той се е разраснал толкова много, че ограничава достъпа до жилища на местните жители.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed