28 Март 2024

Вие сте тук

АБТТА против новите ограничения за пристигащите от Африка

15.03.2021

Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА)  протестира срещу изискването за задължителна карантина и последващ ПСР тест за пристигащите от Афика. Това се посочва в специална декларация на асоциацията, приета във връзка с наложените от здравния министър мерки.

 

Според туроператорите това изключва от списъка за пътувания 25% от страните в света.

 

Ограниченията поставят под общ знаменател 54 държави с различен подход към пандемията и различни мерки за преодоляването й. Като пример се дават Сейшелите, които са на второ място по ваксинираност в света, а също и Египет, където са въведени значително по-строги мерки, отколкото в България.

 

От АБТТА подчертават, че влизането в сила на ограниченията без предизвестие не позволява на туроператорите и потребителите да планират и предвидят своите действия от предприетите мерки. Мнозина потребители са планирали пътувания до засегнати от заповедта дестинации по време на предстоящата пролетна ваканция. Ограниченията не отчитат и факта, че някои от планиралите пътувания са ваксинирани или вече са прекарали болестта.

 

Според ръководството на АБТТА новите ограничения ще създадат условия за възникване  на необосновано напрежение и конфликти в  отношенията между туроператори и клиенти в ситуация, в която никоя от страните няма има вина, но клиентите ще търсят  отговорност за променените обстоятелства от туроператора и ще търси своите права.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed