29 Март 2024

Вие сте тук

ABTTA: да не подменяме историята с бутафория

13.04.2014

В закона за културното наследство да има специален раздел, в който да залегнат изисквания, свързани с възстановяването на археологически и исторически обекти ще поиска Асоциацията на българските туроператори и турагенти (АБТТА) в писмо за до министъра на икономиката и енергетиката,  министъра на културата и министър-председателя.

 

Това стана известно по време на дискусия, организирана от браншовата организация в рамките на 11-то Международно изложение Културен туризъм във Велико Търново.

 

Тревожна е тенденция за бутафоризация на историческите паметници, заяви Димитър Попов, член на ръководството на АБТТА. Той цитира данни, според което са вложени над 200 млн инвестици във възстановяване на обекти, които нямат никаква стойност нито за културата, нито за туризма. Плексигласовите китайски тапети в църквата „Света Марина“ в пловдив и крепостта Кракра в Перник са малка част от многобройните „възстановки“, които вместо да привлекат туристи, само ще ги отблъснат. Засегнати са не само културни, но и природни обекти – пример за такъв подход е поставянето на макет на динозавър в пещерата Леденика.

 

Причината е стремежът на общините парите по европроектите да се усвоят бързо и на всяка цена. Резултатът е създаване на Дисниленд, вместо туристически обекти, каза той. Това  оставя горчив вкус при посещението на обектите както от българските, така и от чуждите туристи. По думите му туроператорите ще претеглят все по-внимателно обектите, които включват в маршрутите си и част от тях постепенно ще отпаднат от програмите, защото при показването им можем да изпитвамесамо срам, допълни той.

 

Според АБТТА  идеите за бутафоризиране на българската история трябва да получат отпор на местно ниво,  да се провеждат дискусии с местни дейци, за да се прекрати тази порочна практика. Най-много обаче са необходими законодателни действия, които ще предотвратят профанизацията на обектите.

 

Според Ирина Найденова, член на ръководството на АБТТА, асоциацията организира срещи с общинските администрации, инициира  работни форуми с туроператори, на които да се поставят и обсъдят тези въпроси.  През юни, по време на годишната среща на кметовете ще бъде поставена темата на туризма и ще се представят вижданията на туроператорите. Подобна среща предстои и в Казанлък през октомври, каза тя. „Ако използваме парите по европейските проекти, за да се развали  автентичността на обектите, ще сме ги пропилели. По-добре да се изразходват тези средства за реставрация на няколко обекта, чиято автентичност бъде възстановена“, подчерта тя.

 

Крайно време е да се помисли как да се превърне България от групова дестинация в дестинация за индивидуални туристи.  С начина по който се прави рекламата на България в чужбина, тя не е ефективна и не достига до онези туристи, чийто интерес трябва да бъде провокиран, заключи тя.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed