20 Апр. 2024

Вие сте тук

9% ДДС и за туроператорите

31.10.2011

Намалена ставка на ДДС в размер на 9% ще се прилага при настаняване, предоставяно в хотел, средства за подслон или в места за настаняване, а не при настаняване от хотелиер. Това предвижда проектозаконът за държавния бюджет, приет днес от Министерски съвет. Причина за промяната е несъответствие на ЗДДС с Директивата в областта на туристическите услуги. С това всички потребители на услугата се поставят в еднакво данъчно положение, поясняват вносителите на законопроекта. Промените водят и до промяна на досега съществуващото понятие "Настаняване" с цел да се ограничи прилагането на намалената ставка при доставка на обща туристическа услуга от туроператор.

Предлага се и изменение в разпоредбите, които определят обхвата на специалния режим на облагане на туристическите услуги. Доставките, при които получател е друг туроператор, са изключени от приложното поле на режима на маржа. В тази връзка се предвижда въвеждане на ново понятие "Пътуващо лице", с което в обхвата на режима на маржа се включват доставките, при които получатели са данъчно задължени лица на обща туристическа услуга, която не е придобита с цел последваща продажба.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти вече е изпратила писмо с възражения до Министерството на финансите като вносител на предложението, защото това ще ощети много туроператори, научи THExperts.

Във връзка с решение на Съда на ЕС по дело С-203/10, се предлага изменение, свързано с правото на приспадане на данъчен кредит при внос на стоки втора употреба, които не са произведения на изкуството, колекционерски или антикварни предмети. Съгласно сега действащата разпоредба правото на приспадане на данъчен кредит на данъчно задължен дилър, платен при вноса на стоки, се отлага до момента на последваща доставка. С промяната правото на данъчен кредит може да се упражни по общия ред.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed