24 Юни 2019

Вие сте тук

8 туроператора са заличени от туристическия регистър

10.05.2018

Със 78 е намалял броят им от началото на годината

 

Министерството на туризма заличи 8 дружества, регистрирани като туроператори от Националния туристически регистър (НТР). Това става със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова след мотивирано предложение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти (ЕКРТТА), съобщи пресцентърът на министерството.

 

Причината е в липсата на задължителната застраховка „Отговорност на туроператора“, която е изрично условие за извършване на туроператорска дейност според Закона за туризма.

 

Общо 78  туроператора са били заличени от наачлото на 2018 г. досега, уточняват от министерството.

 

Заличените дружества няма да бъдат напълно премахнати от НТР, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено. Така потребителите при справка в регистъра, ще получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона.

 

За 2018 г. по тяхно желание са прекратени и регистрациите на други 13 туроператора. 

 

В момента действащите туроператори в Националния туристически регистър са 1928, в които не влизат заличените дружества.

 

Министерството заличи и 18 дружества, регистрирани като туроператори и турагенти. Причината е, че удостоверенията за дейност, които министерството издава, не са получени в оригинал в двумесечен срок от уведомяването на заявителите, каквото е изискването според Закона за туризма. Ако удостоверението не е получено дружеството няма право да извършва туроператорска и/или турагентска дейност.  Със заличаването на регистрацията се преустановява и действието на удостоверението. Определен е период от две години, през които заличеното лице няма право да заявява регистриране за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност, считано от датата на издаване на настоящата заповед.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed