26 Апр. 2024

Вие сте тук

8% ръст на чуждестранните туристи в София

27.11.2014

Малко повече от една трета от всички туристи, посетили София през 2013 г., са били чуждестранни граждани, а 65% са били български туристи. През тази година делът на чуждестранните туристи е нараснал с 8%, стана известно по време на представянето на Софийската туристическа администрация в рамките на Първия форум Go2Balkans.

 

Общият брой посетители, преминали през общинските музеи е 25 хил. през миналата година, докато само през първите девет месеца на 2014 г. броят им е 24 хил. Равносметката показва, че туристи от 25 държави идват в нашата столица.

 

За тях и за българските туристи София е подготвила много изненади за 2015 г. Това е годината, когато ще отвори врати Музеят на София в реставрираната сграда на софийската баня. Той ще предлага общо 9 теми в 10 зали, започвайки от неолита и приключвайки с 40-те години на 20-ти век. Сградата, построена между 1906 и 1913 г. от архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов, ще възвърне някогашния си блясък. Билетът за посещение на възрастен ще струва 6 лв, семейният билет – 10 лв, а груповият – 40 лв. Цената на екскурзоводската беседа ще е съответно 30лв на български и 50лв на чужд език. 

 

С откриването на музея ще стартира и още една инициатива, подготвена съвместно от Музея на столицата и Софийската туристическа администрация – пешеходна обиколка на София по нов маршрут. Тя ще започва от Западната порта – там, където пътниците от Запад са влизали в София, ще преминава през Източната и ще обхваща общо седем обекта, поясниха от музея. Обиколката ще се води от професионални археолози, които ще могат да предоставят на жителите и гостите на столицата най-компетентна информация за най-новите археологически находки. Допълнително предимство е, че половината от обектите ще се посещават безплатно, казаха от общината. Туристическата обиколка ще се предлага както в Музея на София, така и в Туристическия информационен център, който се наложи като посещавано място от гостите на града.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed