25 Апр. 2024

Вие сте тук

70% от хората планират да пътуват през 2021

09.03.2021

Акцентът ще е върху вътрешния туризъм, според съвместно проучване на ITB и Statista

 

Хората искат да пътуват отново и голяма част от населението на планетата планира пътувания през 2021 г .  – това показва проучване, проведено в Германия, САЩ и Китай в навечерието на ITB, което се провежда виртуално от 9 до 12 март т.г.

 

Според  реализираното от компанията  Statista изследване краят на пандемията ще стимулира дългосрочен растеж в туризма, тъй като хората планират да похарчат през текущата година повече средства.
 

Около 70% от анкетираните в Германия, САЩ и Китай мислят за частни пътувания тази година. 37% от германците, 42% от американците и 66% от китайците планират едно или повече пътувания.

 

Всеки четвърти от анкетираните в Германия и САЩ и над 35% в Китай вярват, че ще похарчат повече пари за пътуване през следващите 12 месеца, отколкото през същия период до момента.  Най-ярка е тази тенденция в Китай, където  близо половината от интервюираните смятат, че ще пътуват повече след приключване на коронавирусната пандемия, при 25% в САЩ и 17% в Германия.

 

 Личната безопасност остава ключово условие за участниците в анкетата. Онези, които биха се отказали от пътуване ще го направят заради страха от коронавирус.

 

Половината от анкетираните в Германия споделят, че им е неприятно да пътуват в условията на пандемия. В Китай процентът е още по-висок – 56, докато в Китай от заболяването се притесняват 34%.

 

В същото време едва за 23% от респондентите в Германия, 21% от американците и 45% от китайските държавни ограничения за пътуване като причина да останат вкъщи.

 

Според проучването туроператорите и хотелиерите тази година са изправени пред предизвикателството да насаждат чувство за безопасност и благополучие сред своите клиенти.

 

Плажните ваканции остават популярни във всяка страна - за германци и американци посещението на семейството и приятелите е най-важно, докато китайците предпочитат пътувания до градски дестинации.  34% от германците, 36% от американците и 42% от китайците си мислят за почивка в морски курорти.

 

Въпреки това, за 37%  от германците и 42% от американците на първо място излизат посещения при семейството и приятелите.

 

По-голямата част от анкетираните във всички страни планират да отседнат в хотели, въпреки че цифрите варират значително в отделните държави.

 

В Китай 86% от туристите, пътуващи за собствено удоволствие, възнамеряват да отседнат в хотели, докато в САЩ и Германия делът е много по-нисък, съответно 56% и 42%.

 

Германците планират да почиват повече в собствената си страна – 76% от тях изразяват подобно намерение през 2021 г. Това се отнася и за американците и китайците, от които съответно 77% и 88% смятат тази година да предпочетат собствената си държава.

 

В същото време 61% от германците смятат да пътуват и в чужбина.

 

През тази година ще се планират по-малко бизнес пътувания и мероприятия, а предпочитанието на туристите ще е за занимания на открито, посочва още проучването.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed