19 Апр. 2024

Вие сте тук

70 хотела в България отговарят на изискванията за СПА

27.09.2016

            70 хотела от общо 106 подали документи, отговарят на изискванията на  Наредбата за условията и реда за сертифициране на балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове. Това съобщи днес заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването на Третата годишна конференция на Българския съюз за балнео,  СПА и уелнес туризъм (БСБСПА), който се провежда от 27 до 29 септември в курорта Св.Св Константин и Елена. Наредбата бе приета през февруари и влезе в сила шест месеца по-късно.

 

            След като бъдат сертифицирани, хотелите и СПА центровете ще влязат в националния регистър. Така всеки потребител ще може да провери онлайн дали СПА  хотелът, който си е избрал, действително отговаря на изискванията. Онези, които не покрият критериите, няма да могат да се рекламират като СПА хотели, в противен случай ще подлежат на финансови санкции. Според заместник-министъра няма краен срок за подаване на документите, затова може да се очаква и други хотели да кандидатстват, след като бъдат приведени в съответствие с нормативните изисквания.

 

            Сертифицирането е доброволно, но само преминалите през проверката ще могат да използват абревиатурата „СПА“ в името си, уточни тя. Досега общо 260 хотела и спа центъра използваха това име. Не е изключено голяма част от тях да не могат да получат сертификат поради трудности, свързани с изискванията на наредбата, най-вече в частта, свързана с професионалната подготовка на персонала, поясни Румен Драганов, който наскоро бе избран за вицепрезидент в Комисия по качеството на продукта към ЕСПА.

 

В момента България изпитва чувствителен дефицит за кадри в нови и редки специалности –  такива, като спа, уелнес, голф, гурме и пр., уточни Ирена Георгиева. В наредбата не допуснахме компромис в квалификацията на кадрите, защото това е в интерес на бизнеса и здравето на хората, допълни тя. Специален панел на конференцията ще бъде посветен именно на подготовката на кадри в тази сфера.

 

                          

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed