29 Март 2024

Вие сте тук

60 хил. лв приходи от атракционни пътувания за БДЖ

04.04.2011

Семинари, корпоративни срещи и дори сватби – всичко това може да се случи в атракционно пътуване с влакове на БДЖ. След „ретровлака“ с маршрут София-Банкя, който стартира наскоро, железниците рекламират и други възможности. Това са „Корона експрес” - царския влак, или „Витоша експрес“ - влакът, с който е пътувал бившият държавен глава Тодор Живков.

Над 60 000 лв. са постъпили в БДЖ от атракционни пътувания през първите три месеца на годината. Компанията цели развиването на нов вид туризъм с ретро влакове, който да повиши 2,5 пъти приходите от атракционни пътувания през 2011-а. Около 4500 души са пътували през почивните дни от София до Банкя и обратно, като те са се възползвали от промоционалната цена на билета – 80 стотинки в едната посока. От 10 април цената на атракционното пътуване ще стане 5 лв.

Реформата в БДЖ не означава само оптимизация на разходи и съкращения, а и развитие на нови дейности и акумулиране на повече приходи, обясни транспортният министър Александър Цветков. Той допълни, че вече има развита програма за атракционни пътувания на БДЖ. „Ако някой иска да се чувства царски, когато пътува с БДЖ, може да го направи на практика. БДЖ е една от малкото компании в Европа, които предлагат такива пътувания и аз очаквам интерес и от чужбина, тъй като има любители на ретро влаковете, а България е една от малкото страни, която ще предостави тази възможност“, допълни министърът. Амбицията е през 2011 г. Приходите от тази дейност за БДЖ да достигнат поне 200 хил. лв.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed