03 Май 2024

Вие сте тук

5,5 млн лева за културни фестивали дава ОПРР

06.10.2011

Министерството на културата ще получи 5 504 882 лв. за устойчиво развитие на регионалния туризъм - по оперативната програма "Регионално развитие" /ОПРР/. Това обявиха днес в Министерството на културата /МК/ министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщи пресцентърът на МК.

Двамата министри подписаха Средносрочна рамкова инвестиционна програма и договори за проекти по ОПРР, приоритетна ос 3 - "Устойчиво развитие на туризма".

Проектите, които ще бъдат безвъзмездно финансирани, са Европейска столица на културата - създаване на условия за избор на български град за Европейска столица на културата в края на 2012 г., фестивали на занаятите, традициите и декоративното изкуство - Трявна и Габрово, фестивали по старите български граници - "Изкуството на Беломорието" - Гоце Делчев, Международен фестивал "Град и култура" - Плевен, песенен фестивал "Българската планина" - с. Триград, с. Лясково, гр. Девин, кулинарни фестивали.

"Тези европейски пари са много важни, защото са за "жива култура", а творците имат нужда и от финансови средства", е казал преди подписването на договорите Вежди Рашидов. Лиляна Павлова е заявила, че МК е основен бенефициент по ОПРР - досега в сектора "култура" са направени 73 млн. лв. инвестиции.

"Изпълняват се проекти за 60 млн. лв., с които се ремонтира инфраструктурата в цялата страна - опери, театри, музеи. За подпомагане на "живата култура" са предвидени 6 млн. лв. по ОПРР, от които днес се подписват договори за 5,5 млн. лв.", е казала министър Павлова.

Тя е изразила готовност да се намери финансиране и за изграждане на т. нар. Български Лувър, като се добавят до края на годината допълнителни 15 млн. лева.
"За развитието на културния туризъм се налага много активна работа," е посочил Рашидов. Той е отбелязал, че МК има повече средства от европейските програми, отколкото бюджет.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed