29 Март 2024

Вие сте тук

5000 антики получи Националният исторически музей

09.10.2012

Близо 5000 ценни антики предаде днес министърът на културата Вежди Рашидов на директора на Националния исторически музей /НИМ/ Божидар Димитров. Те  бяха конфискувани на граничния пункт "Връшка чука" при опит да бъдат изнесени за аукциони в чужбина.


Освен сребърните римски солници, които вече бяха заведени във фонда на НИМ през май, иззетата пратка съдържа ценни археологически и нумизматични предмети, голяма част от които произхождат от археологически обекти на територията на България - антични и средновековни селища и некрополи. Сред тях има ценни римски и средновековни монети, някои от които са част от колективни находки.


НИМ получава и златна римска монета-солид на император Юлиан Втори Апостат /361-363 г./, сечена в монетарницата на Сирмиум, която е обслужвала балканските римски провинции.

 

Сред археологическите и етнографските предмети, които постъпват в НИМ, особен интерес предизвикват петте бронзови кухи брадви тип "келт" и деветте бронзови сърпове, датиращи от къснобронзовата епоха.


От по-късните материали интересни са бронзовите апликации за конска амуниция от 7-ми-6-и век в. пр. Хр., които се откриват сравнително рядко по българските земи. Интерес заслужават и златни, сребърни и бронзови накити от римската епоха и Средновековието - висулки-брадвички, украсени с фигури на птица и геометрични орнаменти, златна обеца, бронзови и сребърни пръстени. Сред редките екземпляри от римската епоха е и сребърният пръстен с гравирани растителни орнаменти и магически символи, както и бронзовите пръстени с геми от полускъпоценен камък, на които са изобразени грозд и съд, щит и копие.




THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed