29 Март 2024

Вие сте тук

50 години Колеж по туризъм-Варна

01.10.2013

Колежът по туризъм – Варна към Икономически университет – Варна, чества 50-годишнина от своето създаване тази година.

Колежът е приемник на първия Учебен комплекс по международен туризъм у нас, който е създаден към Главно управление по туризма при Министер­ския съвет Разпореждане № 811 от 8 ноември 1963 г.

 

Първоначално обучението започва в курорта „Св. Константин”, а по-късно продължава в комплекс „Златни пясъци” със задача да се подготвят управители и заместник-управители на хотели и ресторанти, администратори и сервитьори, а впоследствие и екскурзоводи, информатори и организатори по туризъм.

 

Продължително време Колежът е функционирал като Институт по международен туризъм „Иван Вазов”, първото в страната висше училище за подготовка на кадри в  областта на туризма, получило широко признание и гражданственост като ИМТ.

 

С Постановление на МС № 16 от 27 януари 1997 г. Полувисшият институт по туризъм се преобразува в Колеж по туризъм - Варна като самостоятелна структура, интегрирана методически към Икономически университет - Варна, а от 1999 г. колежът става основно звено на университета.

 

Историята на Колежа по туризъм – Варна е история на създаване на традиции, натрупване на професионален опит и  инвестиции в иновации.

 

Колежът по туризъм-Варна е първи не само в България, но и един от първите в Европа. Създателите му, сред които се открояват Димитър Грозев – неговият първи директор, специалист от практиката с богат опит в областта на туризма, и утвърдените учени от Икономически унивеситет-Варна (тогава Висш институт  за народно стопанство „Д. Благоев”) проф. Димитър Георгиев, проф. Неделчо Енев, доц. Елена Атанасова и др. Те залагат в  учебните планове и програми водещите в Европа методики за обучение на кадри за туристическата индустрия. Проучени са и са адаптирани планове и програми за обучение по туризъм на швейцарски, френски и немски колежи. Още със своето създаване Колежът по туризъм - Варна е част от Европейското образователно пространство.

 

В своята 50-годишна история колежът е подготвил 5865 специалисти в редовна и  2762 в задочна форма на обучение или общо 8627. Те и днес са  гръбнакът на българския туризъм и заемат ключови позиции като оперативни мениджъри и изпълнителски кадри. В колежа са се обучавали и 125  чуждестранни специалисти от 18 страни.

 

Завършилите колежа получават диплома за „професионален бакалавър по туризъм”, отговаряща на европейските стандарти за висше образование – 3 години обучение, минимум 180 кредита. След получаване на образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър” желаещите могат да продължат своето обучение в образователно-квалификационна степен „магистър” по професионално направление „Туризъм”.

 

Понастоящем в  колежа се обучават кадри за туристическата индустрия по три специалности: „Мениджмънт на туризма”, „Мениджмънт на свободното време” и „Мениджмънт на хотели и ресторанти”. Специалност „Мениджмънт на свободното време” е нова, разкрита е през 2007 г. на основата на съществуващ 7 години учебен профил към специалността „Мениджмънт на туризма”, като резултат от нарасналата потребност от специалисти за индустрията на свободното време и съвместната работа с университета в Оксфорд-Брукс, Великобритания.

 

Събитията, посветени на годишнината от създаването на колежа ще се проведат на 4 октомври 2013 г. в сградата на Икономически университет - Варна. Те включват тържествено събрание и Международна научно-практическа конференция „Отговорен туризъм 2020”.

 

С доклади в конференцията ще вземат участие 93 учени и специалисти в областта на туризма от страната и чужбина, представители на утвърдени образователни институции като Икономически университет-Варна, Колеж по туризъм – Варна, УНСС, СУ „Климент Охридски“, Стопанска академия Д.Ценов”-Свищов, Великотърновски университет „Св.св.Кирил и Методий”, Югозападен университет „Неофит Рилски” Благоевград, Бургаски Университет "Проф. д-р Асен Златаров", Колеж по туризъм  - Бургас, НБУ, Пловдивски университет, Аграрен университет – Пловдив, УниБИТ, МВБУ, университети и колежи от Полша, Русия и Азербайджан.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed