19 Апр. 2024

Вие сте тук

5% повече пътници на летище София по международни линии през януари

16.02.2012

 

7 хиляди по-малко организирани туристи са кацнали на летището

 

С 10 500 пътници  е нараснал през януари трафикът по редовни международни линии спрямо същия месец на миналата година (+5%), съобщиха от летище София. Летището приключи първия месец от годината със задоволителни резултати, въпреки смущенията в полетното разписание, причинени от неблагоприятни метеорологични условия в цяла Европа.


Най-значителен за положителната тенденция е приносът на  България Ер, Wizz Air, NIKI, както и Austrian Airlines, Turkish Airlines, Air Malta. Увеличение са постигнали също Air France, British Airways, AeroSvit, LOT, както и неочаквано фалиралата в началото на февруари унгарска авиокомпания Malev.

   
Общо 264 225 са обслужените пътници на столичното летище за януари 2012 г. при 266 522 за предходния период.

Разликата се дължи на двойно по-малкия брой на пътувалите по вътрешните маршрути (поради продължаващите строително-ремонтни дейности нлетище Варна), както и на по-слабата зимна чартърна програма тази година, поясниха от летището.

С 30 по-малко са туристическите полети през първия месец на тази година в сравнение с предходната. Организираните ски туристи, обслужени на Летище София за периода (общо 27 313), са намалели с около 7000 спрямо януари 2011г., показват данни на летището.

             

През първия месец на годината на Летище София са обслужени общо 3 447 излитащи и кацащи самолети спрямо 3 779 през същия месец на 2011 г.

По-малкият брой на полетите се обяснява с оттеглянето на три авиокомпании и преустановяване на директните полети от София до Копенхаген и до Истанбул, Летище Сабиха Гьокчен, в края на 2011 г. Тежките зимни условия през януари не само в България, но и на редица големи европейски летища, са причина за редица отменени полети в сезонното разписание.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed