03 Май 2024

Вие сте тук

48 са вече извадените теле на загиналите при потъването на туристическия кораб в река Волга

11.07.2011

Четирийсет и осем тела на загинали са извадени досега след потъването на туристическия  кораб "Булгария" в река Волга, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на властите в руската република Татарстан. Очаква се окончателният им брой да нарасне значително, тъй като по последни данни на борда на потъналия вчера плавателен съд е имало 208 души, от които са спасени 80. Досега са разпознати три от извадените тела на жертви на злополуката.

Властите заявиха, че на място се извършва интензивна работа, но дейността на водолазите се затруднява от силното течение на водата.

Очаква се в скоро време да започнат жестоки проверки на техническото състояние на плавателните съдове в Русия и на начина, по който те се експлоатират.

Министърът на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийни бедствия Сергей Шойгу каза, че на потъналия кораб е имало нерегистрирани пътници. Властите изразиха учудване как на такъв стар кораб като "Булгария", пригоден да прекарва около 140 души, е имало над 200 човека.

Според президента Дмитрий Медведев в Русия работят прекалено много стари плавателни съдове. Той каза, че трябва да се проверят всички плавателни съдове и ако е необходимо, да им се направи основен ремонт или да бъдат изведени от експлоатация. По думите му известната досега информация показва, че потъналият кораб не е бил в състояние, отговарящо на нормативните изискнания. Според него очевидно "Булгария" не е единственият плавателен съд, който има такива проблеми.

По данни на министерството на транспорта над 100 плавателни съда от речния флот на Русия са по-стари от потъналия вчера кораб или поне на неговата възраст. Най-старият плавателен съд от руския речен флот е пътническият параход "Н. В. Гогол", който е бил пуснат на вода през 1911 г. Русия има три речни съда, построени през 30-те години на миналия век, четири, построени през 40-те години, и 94 съда, построени между 1950 и 1955 г.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed