28 Март 2024

Вие сте тук

4,8 млн лв се инвестират в Перперикон по проект

30.07.2013

Пешеходни алеи от камък и дърво, укрепване на архитектурата и подобряване на инфраструктурата, създаване на специално осветление и холографски изображения са част от проект, който започна да се реализира в Перперикон.

 

Стойността на проекта е близо 4,8  млн лв, а първата копка е направена от кмета на Кърджали инж.Хасан Азис и археолога проф.Николай Овчаров.


В рамките на проекта  "Перперикон - дом на богове и хора" ще бъдат изградени пешеходни алеи от естествен камък и дърво. Разкритата архитектура ще бъде запазена чрез подобряване и укрепване на инфраструктурата около нея. Специално осветление ще позволи посещаемост на Перперикон и в по-тъмната част на денонощието. Част от проекта са 10 холографски изображения в двора на Регионалния исторически музей и виртуална музейна експозиция с находките от Перперикон в интернет страницата му.


Археологическият комплекс няма да бъде затворен за посещения по време на дейностите по проекта. Годишно той се посещава от близо 100-120 хиляди туристи. Според кмета инж.Хасан Азис, след реализиране на проекта Перперикон ще привлича  значително повече туристи, отколкото който и да е друг обект в страната.


"Перперикон - дом на богове и хора" се реализира по ОП "Регионално развитие".

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed