20 Апр. 2024

Вие сте тук

40% ръст на посещенията в музеи във Велико Търново през 2013 г.

10.04.2014

Историческият хълм Царевец, Шишмановата баня и църквата "Св.Константин и Елена" са част от приоритетните обекти, които ще кандидастват за европейско финансиране тази година. Това съобщи пред THExperts управителят на "Царевград Търнов" ЕООД Цветомир Бояджиев  по време на международното туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново.

 

За Шишманова баня има изготвено проектиране и тя ще бъде включена в програма за кандидатстване по Норвежкия финансов механизъм. Предвижда се освен да бъде обновена тя да бъде превърната в културно пространство, каза той.

 

Ще продължи работата и на хълма Трапезица, като се очаква догодина той да бъде отворен за туристи.

 

Южната стена на крепостта Царевец, както и други зидове, ще бъдат реконструирани и реставрирани. Възстановителни работи ще има и от първа до трета порта, а за дворцовия комплекс и мобилната товарна платформа ще бъде изготвен проект за актуализация, която да улесни организирането на културни събития.

 

Подобряване на инфраструктурата и създаване на паркинги, на които да могат да спират автобусите, с които пристигат организираните туристи в старата българска столица, също е във фокуса на общината.

 

С около 40% е нараснал броят на туристите, посетили музейните обекти в града през миналата година,  достигайки 600 хил. души, показват данни на статистиката на „Царевград Търнов“. За това са допринесли новооткритите обекти и най-вече мултимедийният център с над 110 хил. посетители от откриването си през февруари миналата година. Общо над 1 млн души са били гости на Велико Търново през 2013 г.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed