28 Март 2024

Вие сте тук

3,5 млн лв инвестиция за биогазова инсталация в Албена

23.01.2013

Черноморският комплекс "Албена" ще пусне през новия туристически сезон биогазова инсталация с мощност 1 мегават, съобщи търговският директор в дружеството Маргита Тодорова.


Инвестицията достига 3 500 000 евро. Съоръжението, което се изгражда край балчишкото село Момчил, ще произвежда електрическа и топлоенергия, поясни Слави Гигов - заместник-директор на дирекция "Бизнесразвитие" в комплекса. По думите му инсталацията ще преработва силаж от царевица, добиван в земеделските земи на "Албена" АД, и от хранителни отпадъци от ресторантите в курорта. С произвежданата енергия ще бъде затопляна водата в хотели, открити басейни и бъдещия аквапарк в курорта. Това ще позволи удължаване на сезона и пускане в действие на откритите водни съоръжения още през април, което чрез използване на конвенционална енергия е непостижимо, допълни Гигов.


"Албена" АД днес получи на церемония в Балчик приза на победител в националния конкурс "RELACS - алтернативна енергия в туризма" за отговорно и ефективно управление на енергийните ресурси в туристическия бранш. Единайсет от хотелите в черноморския комплекс са включени в европейската мрежа "Зелена хотели".

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed