25 Апр. 2024

Вие сте тук

340 млн лве ще бъдат инвестирани в летищата Варна и Бургас

08.07.2011

През следващите 2-3 години в летищата във Варна и Бургас ще бъдат инвестирани близо 340 милиона лева. Това съобщи главният изпълнителен директор на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД Дирк Шусдзиара. По думите му, при изпълнението на различните проекти ще бъдат разкрити около 1500 работни места.

До края на тази година ще започне изграждането на 4 нови самостоятелни стоянки, ще бъдат оправени и багажните ленти в двете летища. В Бургас ще стартира строеж на нова административна сград, а във Варна - изграждането на втора ВиК връзка за аеропорта и нова сграда за РВД.
В двата аеропорта ще бъдат разширени терминалите. Очаква се капацитетът на новите терминали в Бургас да бъде за 2,7 милиона пътници, а във Варна - за 1,8 милиона пътници.

Един от големите проекти ще бъде рехабилитация на пистата във Варна, за което ще бъдат необходими около 40 милиона лева. Очаква се ремонтът да започне след 15 октомври тази година и да приключи до края на февруари 2012 година. През този период летище Бургас ще поема всички полети, а транспортът на пасажерите до Варна ще бъде за сметка на компанията, допълни Шусдзиара.

През първата половина на тази година и на двете летища има ръст на обслужените пътници. В Бургас през аеропорта са преминали 533 392 души, което е с около 20 процента повече в сравнение с първото шестмесечие на 2010 г. Във Варна обслужените пътници са 380 196, като ръстът в сравнение с миналата година е 2 процента. Според Шусдзиара разликата в броя на пасажерите на двете летища се дължи на наличната леглова база в комплексите около двата града.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed