19 Апр. 2024

Вие сте тук

300 топ вина на Балканите идват в София

07.06.2012

 

Познати ли са ви винените сортове окюзоглу, трапан, прокопац или тамяница? Ако не, ще можете да научите повече за тях по време на предстоящия Първия Балкански винен фестивал, който ще се състои в София от 14 до 17 юни.

 

Повече от 60 изби от всички балкански страни ще представят своите вина пред специализирана публика и любители на виното в Гранд Хотел София.

Първите два дни на форума - 14 и 15 юни ще са състезателни, съобщи Галина Нифору, изпълнителен директор на форума.

Общо 90 изби от 10 балкански държави ще участват в първото издание на фестивала. Тридесет и осем от тях са български, а останалите са от Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора, Словения, Унгария и Румъния.

 

Председател на журито е Константинос Лазаракис, който е и едиственият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа. Институтът Masters of Wine e създаден в Лондон през 1955 година, за да насърчи винената търговия между острова и другите страни. В момента IMW е най-престижната организация за винено обучение в света и носителите на тази титла са едва 297 души от 23 страни, поясни Галина Нифору. Освен него журито включва още 19 признати експерти от различни държави.

Победителите ще станат известни на 16 юни, когато ще бъде връчена и голямата награда – Гранд Трофей, чийто автор е Кольо Карамфилов.

В рамките на фестивала ще има няколко майсторски класа. Първият, озаглавен „Настояща и бъдеща слава на гръцките вина”, ще представи Константинос Лазаракис.


Една от на-интересните теми ще бъде на Каролин Гилби MW - “Изгряващи звезди от Балканите”. Тяя ще представи на дегустация топ вина по неин избор от целия балканския регион. “Хърватските вина - между тероара и местните сортове” е темата на Саша Шпиранец, автор на хърватското издание на Wine Guide и съавтор в хърватския Gourmet Guide.


Конкурсът ще бъде последван от двудневен фестивал на 16 и 17 юни – празник на балканското вино, на който посетители от България, региона и гости на страната ще могат да се насладят на повече от 300 топ вина от Балканите.

Идеята е да се промотират вината от Балканите под един общ бранд. Обединените балкански производители са пета винена сила в света след Франция, Италия, Испания и САЩ, поясни Галина Нифору. Очакваме членовете на журито да станат посланици на балканското вино по света, добави тя.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed